ΚΙΝΑ: “Εκτός ελέγχου” το χρέος τοπικών αρχών, φτάνει το 40% του ΑΕΠ!

Υψηλόβαθμος Κινέζος ελεγκτής προειδοποιεί ότι το χρέος της τοπικής κυβέρνησης είναι «εκτός ελέγχου» και θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από αυτή των ΗΠΑ με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Οι περιφέρειες, οι πόλεις, οι κομητείες και τα χωριά σε όλη την Κίνα εκτιμάται τώρα ότι χρωστούν 1,6 τρισ. με 3,2 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 20-40% του ΑΕΠ

της χώρας.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times σε άρθρο τους που επικαλείται το CNBC, ο Zhang Ke τόνισε πως η λογιστική του εταιρεία, ShineWing, σταμάτησε να υπογράφει τις πωλήσεις ομολόγων από τις τοπικές κυβερνήσεις ως αποτέλεσμα των ανησυχιών του.

«Ελέγξαμε ορισμένες εκδόσεις ομολόγων τοπικών κυβερνήσεων και βρήκαμε ότι είναι πολύ επικίνδυνες, και γι’ αυτό αποσυρθήκαμε», δήλωσε ο κ. Zhang, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του συνδέσμου λογιστών της Κίνας. «Οι περισσότερες δεν έχουν ισχυρή ικανότητα εξυπηρέτησης χρέους. Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ σοβαρή».

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτικές τράπεζες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες αναφορικά με το κρατικό χρέος της Κίνας. Όμως είναι σπάνιο ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού χρηματοοικονομικού κλάδου να δίνει μια τόσο σοβαρή προειδοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα