Κινδυνεύουν χώρες με έξοδο από το ευρώ; Τι απαντά ο Άσμουσεν (ΕΚΤ)

Ανησυχία για το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες και να επιστρέψουν στα εθνικά αντανακλαστικά, εξέφρασε το στέλεχος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος κάποιου κράτους από την Ευρωζώνη.

«Νομικά δεν είναι δυνατή η έξοδος από την Ευρωζώνη. Πιο σημαντικό ακόμα είναι όμως να επιδείξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέσα στους επόμενους μήνες την βούληση

να μην φτάσουν τα πράγματα ως εκεί», είπε ο κ. Άσμουσεν σε συνέντευξή του στην «Stuttgarter Zeitung». Διευκρίνισε πάντως ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς των κρατών και υπογραμμίζει ότι «είναι λάθος να νομίζει κάνεις ότι η νομισματική πολιτική είναι όπλο που λύνει όλα τα προβλήματα».

«Αν σε μία χώρα δεν υπάρχει κυβέρνηση επειδή ο λαός δεν εμπιστεύεται την πολιτική τάξη, αυτό είναι κάτι που η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να διορθώσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μία χώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έχασε την ανταγωνιστικότητά της. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική πολιτική, να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς και τις τράπεζες», ξεκαθάρισε το στέλεχος της ΕΚΤ, αν και παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 15 μήνες. «Δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για το πώς οι τράπεζες θα εκκαθαρίζονται χωρίς να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος», ανέφερε και επέμεινε ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική.

Keywords
Τυχαία Θέματα