Κινέζος ειδικός: Ο νέος κοροναϊός είναι μεταδοτικός ακόμα και από τα δύο μέτρα

Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων, λέει ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου, ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας. «Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας «στενές» εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων –η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ’ αυτή την απόσταση», λέει ο ειδικός, σύμφωνα με κινεζικά μέτρα ενημέρωσης.

Ο ειδικός επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες

του ανθρώπου.

Σήμερα, 4.547 κινέζοι υπήκοοι είναι μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Απ’ αυτά τα κρούσματα, 106 ήταν θανατηφόρα. Κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις κινεζικές επαρχίες, περιλαμβανομένων αυτών του Πεκίνου και της Σαγκάης.

Πεκίνο: «Ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το SARS»

To Χονγκ Κονγκ κλείνει το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων του με την Κίνα για προληπτικούς λόγους, λίγες ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο» (SARS) κατά τη διάρκεια της επώασής του. Από την πλευρά του, ο Τζου Χιανγουάν, δήμαρχος της Ουχάν, της πόλης που θεωρείται η εστία μόλυνσης του ιού, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι έχουν βάλει τα δυνατά τους για την ταχύτατη ανέγερση νοσοκομείων που θα διακομιστούν οι ασθενείς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Πεκίνου Μά Σιαόουεϊ δήλωσε ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα, η ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται γίνεται όλο και ισχυρότερη». Ο ανώτερος αξιωματούχος σε θέματα υγείας, Γκάο Φου, δήλωσε ότι ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το SARS που έπληξε την Κίνα το 2003. Ωστόσο, όπως τόνισε, γίνεται πιο μεταδοτικός.

«Όσοι είχαν SARS μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό αφότου εμφανίσουν συμπτώματα, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό. Αυτοί μπορούν να μολύνουν άλλους ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες».

Γερμανία: Η εταιρεία Webasto ανακοίνωσε πως δύο εργαζόμενοι προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό

Η γερμανική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας δεύτερος εργαζόμενος μολύνθηκε από τον κοροναϊό μετά την επίσκεψη ενός άλλου εργαζομένου από την Κίνα στην έδρα της εταιρείας στο Στόκντορφ της Βαυαρίας. «Η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto επιβεβαιώνει πως το πρόσωπο που μολύνθηκε από τον κοροναϊό είναι από το Στάρνμπεργκ και εργάζεται στην έδρα της εταιρείας στο Στόκντορφ», ανακοίνωσε η Webasto.

Χθες, Δευτέρα, η Webasto είχε δηλώσει πως ένας κινέζος εργαζόμενος από τη Σαγκάη βρέθηκε θετικός στον ιό όταν επέστρεψε στην Κίνα έπειτα από επίσκεψή του στην έδρα της εταιρείας. Η εταιρεία, η οποία έχει 11 εγκαταστάσεις στην Κίνα, μεταξύ άλλων και στην Ουχάν, το επίκεντρο του κοροναϊού, έχει απαγορεύσει για το επόμενο δεκαπενθήμερο όλα τα ταξίδια προς και από την Κίνα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως πρόκειται για το πρώτο κρούσμα μόλυνσης μεταξύ ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς οι άλλοι ασθενείς, που έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη, είχαν μολυνθεί στη διάρκεια παραμονής τους στην Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα