ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ: ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ – “ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ” ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ


«Το ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ εξαπέλυσε μια ευρεία επίθεση από το νότιο τμήμα της πόλης Κομπάνι σε μια προσπάθεια να προωθηθεί προς το κέντρο, όμως οι Κούρδοι μαχητές την απέτρεψαν έπειτα από σφοδρές μάχες», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Χθες Παρασκευή οι τζιχατζιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι και επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στο συνοριακό πέρασμα προς την Τουρκία, τη μοναδική οδό από την οποία τροφοδοτείται η πόλη. Μετά την είσοδό του στην κουρδική αυτή πόλη,

το ΙΚ – Τζιχατζιστές ελέγχει το 40% του Κομπάνι.

Ο Άσια Αμπντουλά, συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι Κούρδοι μαχητές «θα παραμείνουν ακλόνητοι για μήνες και (…) θα πολεμήσουν μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός τους».

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δραματική έκκληση στην Τουρκία απευθύνει ο ΟΗΕ, να αποτρέψει τη διαφαινόμενη σφαγή στο Κομπάνι, αν η πόλη πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού για τη Συρία, Στέφαν Ντε Μιστούρα, από τη Γενεύη προέβλεψε πως οι περίπου 500 άμαχοι που παραμένουν στην περιοχή θα σφαγιαστούν από τους ακραίους ισλαμιστές αν καταληφθεί το Κομπάνι.

Αντιστέκεται η κουρδική πόλη

Θέσεις των τζιχαντιστών στην περιοχή του Κομπάνι έπληξαν άλλες εννέα επιδρομές της αμερικανικής αεροπορίας, καταστρέφοντας κτίρια και ένα τεθωρακισμένο μαζί με μικρότερες μονάδες της ISIS.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι κουρδικές αντιδράσεις στην Τουρκία «βράζουν» για την αδράνεια της Άγκυρας και τους όρους που θέτει στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον τονίζει ότι πτώση του Κομπάνι θα ήταν «τραγωδία, αλλά η στρατηγική μας δεν αλλάζει». Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 360 τραυματίσθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία κατά τις διαδηλώσεις των Κούρδων.

Ο Ερντογάν, θέλοντας συνολική στρατηγική για την πτώση του Άσαντ, ζητά εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας αλλά η Ουάσινγκτον δεν είναι πρόθυμη να το αποδεχθεί, προτιμώντας να αποφύγει πλήρη εμπλοκή στη συριακή εμφύλια σύρραξη.

O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ζήτησε την Παρασκευή από την Τουρκία να επιτρέψει στους κούρδους να διασχίσουν τη μεθόριο για να υπερασπίσουν το Κομπάνι και τους κατοίκους του που απειλούνται με σφαγή.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

ΚΟΜΠΑΝΙ: Πόλη τεράστιας στρατηγικής σημασίας – Σκληρή μάχη των Κούρδων να μην πέσει στους τζιχαντιστές

Περικυκλωμένοι για εβδομάδες από τους τζιχαντιστές, οι περίπου 1500 Κούρδοι μαχητές που έχουν απομείνει στο Κομπάνι, προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη.

Οι 300.000 κάτοικοι της πόλης διέφυγαν στην Τουρκία και στην πόλη έχουν μείνει οι λίγοι Κούρδοι μαχητές με ελάχιστα πολεμοφόδια απέναντι στους όλμους και τα άρματα μάχης των τζιχαντιστών. Σε αντίθεση με τη Μοσούλη όπου ο ιρακινός στρατός την παρέδωσε στο Iσλαμικό Κράτος μέσα σε 48 ώρες, οι Κούρδοι χωρίς σοβαρό εξοπλισμό μάχονται εδώ και 3 εβδομάδες και δεν υποχωρούν.

Κομπάνι: Πόλη τεράστιας στρατηγικής σημασίας

Το Κομπάνι, έχει μεγάλη στρατηγική αξία για τους Κούρδους της Συρίας, καθώς είναι ένα από τα τρία καντόνια που έχουν ιδρύσει μετά την απόσυρση των δυνάμεων του Άσαντ και μελλοντικά υπήρχε σχέδιο αυτονομίας τους.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στη μέση των δρόμων που οδηγούν στα άλλα δυο καντόνια. Η πτώση της πόλης θα σημάνει την αποδυνάμωση όλων των περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους.

To PKK ζητά από την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορα για να φτάσουν τα πολεμοφόδια που στέλνουν οι ομοεθνείς τους από βόρειο Ιράκ και από την υπόλοιπη Συρία, καθώς αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που δεν ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Σε αντίθετη περίπτωση οι Κούρδοι μαχητές θα μείνουν από προμήθειες και η πόλη θα πέσει.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία βιώνει από την περασμένη Δευτέρα μια σειρά εξεγέρσεων στα νοτιοανατολικά της εδάφη από Κούρδους, οι οποίοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει στρατιωτική δράση για να προλάβει την κατάληψη της πόλης Κομπάνι από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Αεροπορικές επιθέσεις

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε πέντε αεροπορικές επιθέσεις στην κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται στη μεθόριο Συρίας – Τουρκίας, τις τελευταίες δύο ημέρες και οι κούρδοι μαχητές στην περιοχή φαίνεται «να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και να αντιστέκονται» ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που την πολιορκούν, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Τα αεροπορικά πλήγματα διεξήχθησαν χθες Τετάρτη και σήμερα και κατάστρεψαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ, ένα από τα κτίρια που χρησιμοποιεί, καθώς και δύο οχήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επίσης επλήγησαν μια μικρή και μια μεγαλύτερη μονάδα ανταρτών.

«Οι κουρδικές πολιτοφυλακές εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και αντιστέκονται στο ΙΚ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα