“Κόκκινο χαλί” στις κινεζικές τράπεζες στρώνει το City του Λονδίνου

Κόμβος για το γουάν θέλει να γίνει το City του Λονδίνου το οποίο προσφέρει χαλάρωση των ρυθμιστικών εμποδίων στις στις κινεζικές τράπεζες που θέλουν να επεκταθούν στην βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε ότι «ένα μεγάλο έθνος όπως η Κίνα θα πρέπει να έχει ένα παγκόσμιο νόμισμα». Η Κίνα, δήλωσε, θα πρέπει να αναζητήσει την ανάπτυξη του γουάν «μέσω του διεθνούς χρηματοοικονομικού

κέντρου, μέσω του Λονδίνου».

Σε αντάλλαγμα, ο Βρετανός υπουργός από το Πεκίνο όπου βρίσκεται ανακοίνωσε συμφωνία με την Κίνα για την άμεση συναλλαγή γουάν μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης ότι θα τεθεί πλαφόν στα 80 δισ. γουάν (13 δισ. δολ.) για τις τοποθετήσεις των χρηματοοικονομικών οργανισμών του Λονδίνου σε κινεζικούς τίτλους βάσει του προγράμματος Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο κ. Όζμπορν θα ανακοινώσει πως οι ρυθμιστές αρχές θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές τράπεζες ώστε να τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε τραπεζική χονδρικής μέσω υποκαταστημάτων στο Λονδίνο. Μέχρι τώρα, οι κινεζικές τράπεζες λειτουργούν ως θυγατρικές και η αντιμετώπισή τους είναι ισάξιος με εκείνων των τοπικών τραπεζών, με σκληρούς κανόνες διαφάνειας και κεφαλαιακής επάρκειας. Όμως, κρατικές τράπεζες όπως οι Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank και Agricultural Bank of China ζητούν να λειτουργήσουν ως υποκαταστήματα των μητρικών ώστε να έχουν πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα των βασικών λειτουργιών τους στο Πεκίνο και να υπόκεινται στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές. Τα υποκαταστήματα των τραπεζών υπόκεινται σε πιο χαλαρούς ρυθμιστικούς κανόνες στη Βρετανία.

Το “στοίχημα” όμως του Τζόρτξ Όζμπορν δεν είναι χωρίς ρίσκο καθώς μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες διεθνείς τράπεζες στο City που λειτουργούν ως θυγατρικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα