ΚΟΜΙΣΙΟΝ – ΕΚΤ – KfW: Προχωράει η δημιουργία επενδυτικού φορέα στην Ελλάδα

15:56 2/4/2013 - Πηγή: BankWars

Την αισιοδοξία τους για την ταχεία ολοκλήρωση, με θετικά αποτελέσματα, για τις επενδύσεις στη χώρα μας, των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ, του γερμανικού Ομίλου KfW group και Γάλλων εμπειρογνωμόνων, σχετικά με τη δημιουργία επενδυτικού φορέα που θα αναλάβει μέρος του κινδύνου των επενδύσεων, εξέφρασαν οι ομιλητές του πρώτου πάνελ στο επενδυτικό φόρουμ για την υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων και έργων υποδομής σε νέο περιβάλλον,

στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη».

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ομίλου KfW group, Λουτς Κρίστιαν Φούνκε, πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην ελληνική αγορά ένας «τρίτος επενδυτής» που θα έχει τη μορφή φορέα, και όχι τράπεζας, σύμφωνα με τα πρότυπα της KfW αλλά μικρότερου μεγέθους, ώστε να μπορεί να μοιραστεί ο κίνδυνος μίας επένδυσης.

Ο κ. Φούνκε τόνισε ότι κάποια έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακόμη και σήμερα αλλά υπάρχουν και άλλα, με υψηλότερο δείκτη κινδύνου, τα οποία επίσης θα μπορέσουν να υλοποιηθούν εάν υπάρξει η κατάλληλη αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος. Η ύπαρξη ενός επενδυτικού φορέα σε αυτήν τη χρονική στιγμή φαίνεται να προσφέρει την καταλληλότερη λύση καθώς, εφόσον αξιολογηθούν αντικειμενικά τα έργα μετά θα μπορούν να τρέξουν τα σχετικά προγράμματα με τη συμβολή μίας «μικρής KfW».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε όλη την Ευρώπη, πλέον, υπάρχουν αναμορφώσεις του τραπεζικού συστήματος και ένα έργο που γινόταν πριν λίγα χρόνια με χρηματοδότηση από τέσσερις τράπεζες σήμερα το χρηματοδοτούν 12 τράπεζες. «…ακόμη και στη Γερμανία που είναι σε καλύτερη κατάσταση ο τραπεζικός τομέας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, δε, ότι αντίστοιχους επενδυτικούς φορείς έχουν η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Επίσης, επισήμανε ότι η KfW μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς η Γερμανία έχει περάσει από δύο ανοικοδομήσεις, ενώ, πρόσθεσε ότι «το private banking έφτασε στο τέλος του γι αυτό και η Kfw αναλαμβάνει θέσεις κινδύνου με τα νέα δάνειά της μειώνοντας το αντίστοιχο ποσοστό από τις ιδιωτικές τράπεζες, στο πλαίσιο της επικουρικότητας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο τομέας στον οποίο πρέπει να στραφούμε για επενδύσεις είναι αυτός της ενέργειας. Σχολίασε ότι η οικονομία μας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται «αν και η πολιτική κατάσταση βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση». Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο τόνισε ότι «οι συμβιβασμοί της τελευταίας στιγμής δεν είναι θετικοί, ωστόσο σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία αυτή δεν επηρεάστηκε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που χρειάζεται σταθερότητα».

Ο πρόεδρος του Ομίλου Invest In Greece, Αριστομένης Συγγρός δήλωσε, από την πλευρά του, ότι για να προχωρήσουμε με επιτυχία χρειάζεται σχεδιασμός «ο οποίος όμως πρέπει και να εφαρμοστεί». Υπογράμμισε, δε, ότι εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις υπάρχουν στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, αλλά εδώ και περίπου ένα χρόνο επιχειρείται να δημιουργηθεί ο επενδυτικός φορέας που χρειάζεται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

«Τα κεφάλαια δεν βρίσκονται με μαγικό τρόπο. Υπάρχουν σημαντικά επενδυτικά project αλλά θα υλοποιηθούν όταν βρούμε τους βασικούς χρηματοδότες. Απαιτούνται δομικές αλλαγές τις οποίες και σκεφτόμαστε, αλλά ο χρόνος κυλάει εναντίον μας» σημείωσε ο κ. Συγγρός και εξέφρασε την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός επενδυτικού φορέα και στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης τόνισε το πρόβλημα της χρηματοδότησης και γνωστοποίησε ότι στις 10 Απριλίου εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ της ΚΕΕΕ της ΓΣΕΒΕΕ και των συνεταιριστικών τραπεζών έχουν κληθεί από τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν την πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για τη δημιουργία «Τράπεζας Μικρομεσαίων».

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι πρέπει να αναζητήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα κινείται πολύ κοντά στα πρότυπα του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης, ως κομβικών διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου. «Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει κατ΄ αντιστοιχία ως το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιανατολικής Μεσογείου και να καταστεί κύρια πύλη εισόδου εμπορευμάτων από την Ανατολή προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη και φυσικά όλες της γείτονες βαλκανικές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

O προϊστάμενος του τμήματος «Επικοινωνία- Εταιρικές Σχέσεις & Ευρωπαϊκά Δίκτυα» στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Πετρουλάκης, δήλωσε, εξάλλου, ότι επιδιώκεται να αναπτυχθεί ένας διάλογος της Ευρώπης με τους πολίτες και σε αυτό το πλαίσιο στόχος είναι, μέχρι τις ευρωεκλογές, να ακουστούν όλες οι απόψεις, να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη ενωσιακών στρατηγικών και να φύγουμε από το μοντέλο των διακυβερνητικών προσεγγίσεων.

Ο διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Εμπορικής Τράπεζας, Εμμανουήλ Ζωζωνάκης, αναφέρθηκε στο μοντέλο «χρηματοδότησης περιορισμένης αναγωγής» που αφορά την κατανομή κινδύνων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης, Στράτος Σιμόπουλος, υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει η επανεκκίνηση έργων που ήταν για χρόνια παγωμένα, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια «ενώ υπήρχαν πόροι από το ΕΣΠΑ οι πολιτικές ηγεσίες αμυνόμενες σε επιθέσεις λαϊκισμού αρνήθηκαν να πάρουν τις ευθύνες τους και παρέλυσε το σύστημα».

Ο κ. Σιμόπουλος σχολίασε ότι τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μόνο για τα μεγάλα έργα, είναι προτιμότερο να τις δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ, εκτίμησε ότι θα πρέπει να περιοριστούν μέχρι ένα επίπεδο οι αρμοδιότητες του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανέφερε, δε, ότι προωθείται ρύθμιση στο πλαίσιο της Ενιαίας Αρχής Προμηθειών, ώστε τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη να μπορούν να προσφεύγουν στη διαιτησία.

Η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάρω Ευαγγελίδου, τόνισε: «Ευλογήσαμε τον ταλιμπανισμό της αυθαιρεσίας και τον ευλογούμε ακόμη…» ενώ αναφέρθηκε στη χωροταξική πολεοδομική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της οποίας, μελλοντικά, προβλέπεται ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο και υπάρχει σκέψη να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα το θέμα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Η κ. Ευαγγελίδου επισήμανε ότι λείπει από τη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση απορριμμάτων και εκτίμησε πως υπάρχει αδικαιολόγητη προκατάληψη για τη συμμετοχή των ιδιωτών στα ΣΔΙΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα