ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σενάρια για να …περνά η ώρα

Το μέλλον των κυπριακών τραπεζών θα το καθορίσουν δύο παράγοντες: Η ευρωζώνη και η Ρωσία, αν και εφόσον πάρει μέρος στο παιχνίδι. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι σχέδια επί χάρτου και καμία αξιοπιστία δεν έχουν. Κουβέντα να γίνεται. Το μόνο σίγουρο είναι – και πρέπει να το τονίσουμε – ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις. Παίζεται και εδώ, το αντίστοιχο παιχνίδι που είχε παιχθεί στην Ελλάδα

με τα σενάρια που οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες να ψάχνουν να σώσουν τα λεφτά τους στην Κύπρο και αλλού.Το επίσης σίγουρο είναι ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΝ ΕΛΛΑΔΟΣ δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών βγαίνουν στο σφυρί.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι έχοντες συμφέροντα στις κυπριακές τράπεζες, είναι αυτοί που διαρρέουν τα σενάρια. Άλλα για να τα … κάψουν ώστε να μη συμβούν και άλλα για να τα τεστάρουν εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και να μετρήσουν αντιδράσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα σενάρια που “δίδονται”:

Το πρώτο σχέδιο το οποίο αφορά κυρίως την παρουσία των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει, σύμφωνα με εγχώρια τραπεζικά στελέχη, την δημιουργία μιας κυπριακής υπερτράπεζας στην Ελλάδα. Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την κεντρική τράπεζα της Κύπρου να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συγχωνεύσει τις εν Ελλάδι εργασίες της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, σε έναν Κυπριακό τραπεζικό όμιλο, με τα ποσοστά συμμετοχής να είναι αναλογικά των μεγεθών των τριών τραπεζών και βεβαίως τον πρώτο ρόλο να τον έχει η Τράπεζα Κύπρου.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για μια τέτοια μεγάλη συγχώνευση, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα να αποφασιστεί ο μετασχηματισμός τους σε θυγατρικές των μητρικών τους Ομίλων από υποκαταστήματα που λειτουργούν σήμερα. Και αυτό βεβαίως για να ανακεφαλαιοποιηθούν, σύμφωνα με το πόρισμα που θα ανακοινώσει κάποια στιγμή η Pimco, απευθείας από το κυπριακό δημόσιο.

Προς το παρόν πάντως οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησής τους ενώ τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα περιστολής του κόστους λειτουργίας τους και ήδη τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Λαϊκή Τράπεζα ολοκλήρωσαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων.

Εννοείται ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που οι εξελίξεις στην Κύπρο, απαιτήσουν όπως και στην Ελλάδα, την δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών Ομίλων και άρα συγχωνεύσεις μεταξύ των κυπριακών τραπεζών. Άλλωστε το θέμα της συγχώνευσης Κύπρου – Λαϊκής επανέρχεται κατά καιρούς στο προσκήνιο ενώ εμφανίζεται να έχει και αρκετούς υποστηρικτές στην Κύπρο.

Το δεύτερο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά στην εξαγορά των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών από ρώσους επενδυτές στα πλαίσια της γενικότερης βοήθειας που παράσχει στην Κύπρο η Ρωσία. Μάλιστα σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχος της ευρωζώνης που γνωρίζει τις συνομιλίες της νέας κυβέρνησης της Κύπρου με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν δήλωσε πως Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται αφενός να αγοράσουν πλειοψηφικό ποσοστό στη Λαική Τράπεζα και αφετέρου να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην Τράπεζα Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα