Κύπρος – Σκάνδαλο: Στεγαστικά δάνεια εκατομμυρίων στον αέρα με εγγυητές άπορους και άνεργους

Οικονομικό σκάνδαλο σε Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία (ΣΠΕ) της Κύπρου με επιχειρηματίες που έπαιρναν δάνεια στεγαστικά σε συννενόηση με τους διευθυντές χορηγήσεων, χρησιμοποιώντας ως εγγυητές άπορους και άνεργους!

Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης, ενώπιον του δικαστηρίου, επιχειρηματίας αγοραπωλησίας ακινήτων, 55 ετών, που είναι το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, μεταξύ 2007-2009 εξασφάλισε με παράτυπο

τρόπο από την ΣΠΕ δάνεια ύψους 11.961.000 ευρώ και επωφελήθηκε όλα τα χρήματα από την εκταμίευσή τους.

Στα δέκα από τα 11 δάνεια οι πρωτοφειλέτες δεν είχαν καμία σχέση μαζί του, ενώ κάποια δάνεια που εξασφάλισε ο επιχειρηματίας φαίνονται να χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη υπερβάσεων σε άλλα δάνεια, που χορηγήθηκαν από συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα της Λευκωσίας.

Μαζί με τον άλλον ένα επιχειρηματία, επίσης βασικό ύποπτο, σχεδίαζαν τις απάτες με λεία τα ταμεία της ΣΠΕ.

Ο πρώτος πωλούσε ακίνητα στον δεύτερο, αποσπώντας εκατομμύρια ευρώ μέσω της εξασφάλισης δανείων, τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν, με την υποθήκευση υπερεκτιμημένων ακινήτων και την βοήθεια στελεχών της ΣΠΕ που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους απατεώνες με το αζημίωτο.

Συνδετικός κρίκος σε όλες τις υποθέσεις είναι ο γραμματέας της ΣΠΕ, ο οποίος μαζί με τον πρώην επικεφαλής του τμήματος Χορήγησης Δανείων, τον βοηθό του και πρώην υπαλλήλους της Συνεργατικής, φέρονται να ενεργούσαν για λογαριασμό των δυο επιχειρηματιών, ώστε να εγκρίνονται δάνεια με πλαστές εξασφαλίσεις, με αντάλλαγμα χρηματικές αμοιβές και δώρα.

Όλοι τους σήμερα, με εξαίρεση τον πρώην γραμματέα, είναι σήμερα υπάλληλοι του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου του γραμματέα της ΣΠΕ Αγίας Φύλας, εντοπίστηκαν 71 τραπεζικοί λογαριασμοί σε διάφορες εμπορικές τράπεζες και συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, μέσω των οποίων διακινήθηκαν 750 χιλιάδες ευρώ, χρήματα τα οποία δεν προήλθαν από μισθοδοσία, αλλά από καταθέσεις. Επίσης σε λογαριασμούς των δυο του υιών, που επίσης συνελήφθησαν, κατατέθηκαν 533 χιλιάδες ευρώ.

Προσέφεραν και γυναίκες στο καμπαρέ!

Τα μέλη του κυκλώματος δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν άτομα τα οποία είχαν άμεση ανάγκη από χρήματα. Όπως ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης, άποροι με προβλήματα αλκοολισμού, ανάπηροι και χρηστές ναρκωτικών, άεργοι και άνεργοι και γενικά άτομα με οικονομικά ή ψυχολογικά προβλήματα, ήταν τα εύκολα θύματά τους. Τα εντόπιζαν σε συγκεκριμένα σημεία όπου σύχναζαν και αφού τους έβγαζαν έξω και τους τάιζαν σε διάφορα εστιατόρια της Λεμεσού στη συνέχεια τους περνούσαν και από συγκεκριμένο καμπαρέ για να… ψυχαγωγηθούν με αλλοδαπές χορεύτριες.

Ένας από τους «κράχτες» προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του καμπαρέ που διατηρούσε για να πείσει άπορο να υπογράψει ως εγγυητής σε δάνειο. Σε άλλη περίπτωση, άνεργος κατέθεσε ότι πείστηκε να υπογράψει ως εγγυητής με αντάλλαγμα μικρό χρηματικό ποσό και ποτά κερασμένα στο καμπαρέ. Άνεργος, που εμφανίζεται στα έγγραφα του δανείου ως πλασιέ και βρέθηκε στη συνέχεια πρωτοφειλέτης, έλαβε ως αμοιβή για την υπογραφή του, το ποσό των 540 ευρώ, ένα σάντουιτς και ένα αναψυκτικό.
Την επομένη μέρα, κοντά στο μεσημέρι, τους μάζευαν ξανά με ένα λεωφορειάκι νηπιαγωγείου (το οποίο έγραφε και παιδική χαρά απ΄ έξω) και τους έπαιρναν στο κεντρικό κατάστημα της ΣΠΕ.

Οι εγκέφαλοι του κυκλώματος περίμεναν να κλείσει η τράπεζα και να σχολάσουν οι περισσότεροι υπάλληλοι. Στη συνέχεια ένας-ένας από τους εγγυητές έμπαιναν από την πίσω πόρτα, υπέγραφαν για το δάνειο και κατά την έξοδό τους ελάμβαναν και το συμφωνηθέν ποσό. Τα χρήματα των δανείων φυσικά κατέληγαν στους λογαριασμούς του ή σε εταιρείες του. Οι δε εγγυητές μετατρέπονταν εν αγνοία τους σε πρωτοφειλέτες, ενώ δάνεια κατέληγαν να θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα, αφού δεν πληρώθηκε ποτέ ούτε μια δόση.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται και τρεις εκτιμητές, που υπερεκτιμούσαν τα ακίνητα που υποθηκεύονταν για εξασφάλιση μεγαλύτερου δανεισμού από ό,τι η πραγματική αξία της υποθήκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα