ΚΥΠΡΟΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ: Σχέδιο πρόωρης αποχώρησης υπαλλήλων με αποζημίωση 41 μισθών

Μέχρι 41 μισθούς αποζημίωση προσφέρουν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου σε όσους επιλέξουν το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, όπως μεταδιδει το Stockwatch.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση του μισθολογικού κόστους των συνεργατικών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους.

Τα συνεργατικά αναμένεται να λάβουν μέχρι €1,5 δισ. από το μηχανισμό στήριξης, δηλαδή από τους φορολογούμενους, σε αντίθεση με την Τρ. Κύπρου

που ανακεφαλαιοποιήθηκε με το bail-in ανασφάλιστων καταθετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για τους υπαλλήλους στους οποίους απομένουν 170-180 μήνες μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση, προσφέρεται σύνολο 41 μηνιαίων μισθών για αποζημίωση.

Αναλυτικά

Δηλαδή, κάποιος στα 45 έτη που λαμβάνει €3000 ακαθάριστο μισθό θα λάβει €123 χιλ. για πρόωρη αφυπηρέτηση.

Σε όσους απομένουν 158-168 μήνες μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση και επιλέξουν να αποχωρήσουν πρόωρα, προσφέρονται 40 μηνιαίοι μισθοί αποζημίωσης ενώ για αυτούς που τους απομένουν 146-156 μήνες 39 μηνιαίοι μισθοί.

Πάνω από 30 μηνιαίους μισθοί αποζημίωση προσφέρονται και για όσους έχουν 85-144 μήνες για να αφυπηρετήσουν κανονικά. (βλέπε πίνακα)

Η αποζημίωση είναι πιο μικρή σε όσους αφυπηρετούν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’ ατούς που αφυπηρετούν κανονικά σε 1-12 μήνες προσφέρονται έξι μισθοί.

Το σχέδιο αφυπηρέτησης απευθύνεται σε προσωπικό των ΣΠΙ που έχει συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας και έχει 15 χρόνια υπηρεσίας στο συνεργατικό.

Όσοι θα αφυπηρετούν μέσω του σχεδίου, θα παίρνουν πέραν της πρόσθετης αποζημίωσης με βάση τους μήνες που υπολείπονται για την κανονική αφυπηρέτηση και τα οποιαδήποτε άλλα ωφελημάτων αφυπηρέτησης π.χ. κατοχυρωμένο ταμείο προνοίας.

Στις περιπτώσεις όπου υπάλληλος έχει άδεια ανάπαυσης τότε ο υπολογισμός των υπολειπόμενων μηνών μέχρι την αφυπηρέτησή του, θα υπολογίζεται από την ημερομηνία εξάντλησης των αδειών του.

Η εκταμίευση του ποσού αποζημίωσης θα γίνεται σε τρεις ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται κατά την ημερομηνία αποχώρησης του υπαλλήλου. Στις περιπτώσεις όπου το ποσό της αποζημίωσης θα χρησιμοποιηθεί γα την εξόφληση υφιστάμενου δανείου στην εταιρεία, δύναται να του καταβληθεί ποσό πέραν της πρώτης δόσης που να καλύπτει το δάνειο.

Οι πρόωρες αφυπηρετήσεις εγκρίνονται από την επιτροπεία η οποία αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη εισήγηση του γραμματέα εφόσον δεν επηρεάζονται τα συμφέροντα και η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Η επιτροπεία δικαιούται να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση υπαλλήλου για συμμετοχή στο σχέδιο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η επιτροπεία δύναται να εξετάσει αιτήματα για πρόωρη αφυπηρέτηση υπαλλήλων που δεν πληρούν το κριτήριο των 15 ετών υπηρεσίας και το 45ο έτος της ηλικίας.

Η κοινοποίηση του σχεδίου αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς το αντίστοιχο πακέτο που προσφέρεται για πρόωρη αφυπηρέτηση στην Τρ. Κύπρου είναι πολύ χαμηλότερο.

Ένας 45-άρης με 15ετή υπηρεσία στην Τρ. Κύπρου θα λάβει αποζημίωση 12,5 μισθών σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα