ΚΥΠΡΟΣ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα, λέει η τρόικα – Έξι μέτρα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης

13:59 3/6/2013 - Πηγή: BankWars

Έξι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα προτείνει η τρόικα, ζητώντας από τις κυπριακές αρχές να εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει στα σκαριά νέο κούρεμα καταθέσεων.

Τα μέτρα συζητήθηκαν με το κλιμάκιο της τρόικας που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κύπρο.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, tο κλιμάκιο αφουγκράστηκε τις

ανησυχίες που υπάρχουν για την πιθανότητα νέου κουρέματος και τονίζει την ανάγκη να εξηγηθεί ότι το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει χρήματα για κάλυψη πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Σημείωμα της τρόικας στις κυπριακές αρχές καταγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα του διορισμού του CEO της Τρ. Κύπρου και στην αναχρηματοδότηση χρέους €700 εκ. μέχρι τα μέσα Ιουλίου με στοχευμένη έκδοση σε εγχώριους επενδυτές.

Σημειώνουν όμως την ανησυχία τους στο θέμα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι εκροές Απριλίου, που έφθασαν τα €3,5 δισ., προβληματίζουν έντονα την τρόικα, που εισηγείται στο σημείωμα της 29ης Μαΐου αριθμό μέτρων για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Πρώτον, θεωρούν απαραίτητο να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της εξόδου της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Πέραν της ανάγκης άμεσης έναρξης της διαδικασίας αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας, τονίζουν την ανάγκη να διοριστεί αμέσως «πλήρες διοικητικό συμβούλιο». Δεδομένου του μεγέθους της Τρ. Κύπρου, αναφέρεται, «είναι κλειδί να διαλυθούν οι αμφιβολίες για τη φερεγγυότητά της και να σταθεροποιηθεί η ρευστοτική της κατάσταση», αναφέρει το σημείωμα. Πρέπει να καταρτιστεί, τονίζεται, ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως άλλωστε αναφέρει και το μνημόνιο.

Δεύτερον, πρέπει να προχωρήσει αμέσως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας και των συνεργατικών, ώστε να διαλυθούν οι φόβοι που υπάρχουν για νέο κούρεμα. «Σε σχέση με την Ελληνική Τράπεζα, αν και δυνατό βάσει του προγράμματος, η κρατική βοήθεια πρέπει να αποφευχθεί και τα νομικά εμπόδια για bail in των κατόχων junior debt, που είναι αρκετό για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες, πρέπει να ξεπεραστούν». Για τα συνεργατικά χρειάζεται αμέσως να υπάρξει πρόοδος στο πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα του προγράμματος, με την ολοκλήρωση της αποτίμησης για τα συνεργατικά που δεν ελέγχθηκαν από την Pimco.

Τρίτον, πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των ρυθμιστών των τραπεζών και των συνεργατικών και να περάσει η εποπτεία όλου του συστήματος στην ΚΤ.

Τέταρτον, χρειάζεται σύνεση στο θέμα της άρσης των περιορισμών στη διακίνηση χρημάτων, καθώς οι καταθέσεις δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί.

Πέμπτον, πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία των όρων του μνημονίου, ώστε να αντιληφθεί το κοινό ότι τα χρήματα του προγράμματος προορίζονται για την Ελληνική και τα συνεργατικά, αν χρειαστούν, και ότι δεν προβλέπεται νέο κούρεμα για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Η πρόοδος που επιτυγχάνεται και το πλάνο που υπάρχει πρέπει να τονίζεται.

Τέλος, η ίδια η τρόικα πρέπει να στέλνει θετικά μηνύματα όταν επιτυγχάνονται κάποιοι σημαντικοί στόχοι. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ανέλαβαν να μεταφέρουν στους εντολείς τους την ανάγκη να σταλούν θετικά μηνύματα πριν τα μέσα Ιουλίου που προγραμματίζεται ο πρώτος έλεγχος από την τρόικα. Πρώτα, όμως, αναφέρει το σημείωμα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος από την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα