ΚΥΠΡΟΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ανάκληση διορισμού του υποδιοικητή – Πυρά ΔΗΣΥ κατά Δημητριάδη – 6.000 έβγαλαν καταθέσεις εκτός Κύπρου

15:03 9/4/2013 - Πηγή: BankWars

Την ανάκληση της πράξης διορισμού του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρου Σταυρινάκη, ανακοίνωσε επισήμως ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι ότι οι έκτακτες ανάγκες που θα δικαιολογούσαν το δίκαιο της ανάγκης, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο διορισμός, δεν υφίστανται. Ο κ. Σταυρινάκης είχε διοριστεί στη συγκεκριμένη θέση λίγο πριν τη λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, προκαλώντας σωρεία

αντιδράσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης, το διορισμό του Ανδρέα Κραμβή στην ερευνητική επιτροπή για το τραπεζικό σύστημα, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη για λόγους υγείας.

Πυρά κατά Δημητριάδη

Θέμα τάξης και διαφαινόμενες ευθύνες για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με Κατάθεση Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, θέτει ο ΔΗΣΥ, δια του βουλευτή του Πρόδρομου Προδρόμου.

«Αφού αρχικά απέφυγε να ανταποκριθεί, σε μια πρώτη εμπιστευτική επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο διοικητής ανέφερε απλώς ότι η έρευνα αφορά τις δύο κυπριακές τράπεζες. Στη συνέχεια και αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε και την περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ζήτησε την κατάθεση αυτούσιων των Όρων Εντολής, ο διοικητής ανταποκρίθηκε με νεότερη επιστολή του», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.
«Με την επιστολή του, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2012 και απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Βουλής ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2012, ο διοικητής ενημέρωνε το Σώμα για τους όρους εντολής. Μεταξύ άλλων ανέφερε επί λέξει: «παραθέτω πιο κάτω αυτούσιους τους Όρους Εντολής όπως αυτοί εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και δόθηκαν στο Διεθνή Οίκο Alvarez and Marsal για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα η Cyprus Popular Bank Co Ltd και η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη».

Ωστόσο, τονίζει ο κ. Προδρόμου, στο πόρισμα της έρευνας αυτής, το οποίο έχει κοινοποιηθεί αυτές τις μέρες, διαφαίνεται ότι οι Όροι Εντολής ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικοί.

6.000 έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου

Λίστα με 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που απέσυραν καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τις έστειλαν στο εξωτερικό, από την 1η έως τις 15 Μαρτίου, κατέθεσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Συλλούρη, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες έγιναν τρεις και τέσσερις εκροές από το ίδιο πρόσωπο. «Υπάρχουν παράξενες εκροές, αλλά υπάρχουν και άτομα που δεν πρέπει να στοχοποιηθούν και αυτός είναι ο λόγος που δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα», εξήγησε ο κ Συλλούρης.

Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευση της Επιτροπής για το γεγονός ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν, αφορούν μόνο το χρονικό διάστημα των 15 ημερών, ενώ είχαν ζητηθεί στοιχεία για ένα χρόνο.

Έξοδο από το ευρώ προτείνει η ΕΔΕΚ

Στη σύσταση Εθνικού Φόρουμ με στόχο τη διαμόρφωση πρότασης εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο προβαίνει η ΕΔΕΚ.

“Πρόκεται για ύψιστη υποχρέωση αυτής της ιστορικής προσπάθειας”, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου.
Όπως εξήγησε, η ΕΔΕΚ θα επιδιώξει τη συμμετοχή εγνωσμένου κύρους επιστημόνων, αλλά και φορέων και οργανώσεων στο Φόρουμ, καλώντας όλους σε ενότητα και ομοψυχία για την εθνική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση και για τη διάνοιξη ενός καινούργιου δρόμου “προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον”.
Keywords
Τυχαία Θέματα