Κύπρος: Τι γράφουν γερμανικές εφημερίδες για το μαύρο χρήμα

Με τις εκλογές στην Κύπρο και τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Μεγαλόνησο ασχολείται ο γερμανικός τύπος.

«Καινούργια αρχή πάνω από το γκρεμό» επιγράφει ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung,

το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο. «Εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης της, η Κύπρος εκλέγει έναν νέο πρόεδρο την Κυριακή. Σημαντικά επίσης είναι η επιρροή της ΕΕ και το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στους δυο γείτονες στο νησί». Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται κυρίως στους υποψήφιους των κομμάτων και καταλήγει αναφερόμενο στο σχέδιο Ανάν, το οποίο απέτυχε. Η εφημερίδα γράφει πως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία του σχεδίου ήταν εκείνο που αφορούσε στη χρήση του εδάφους και τους υπεδάφους. Τώρα η κρίση φαίνεται να ξεδιπλώνει μία νέα δυναμική.

«Περίπου 1.000 Ελληνοκύπριοι κατέθεσαν τους προηγούμενους έξι μήνες αίτηση σε μια τουρκική επιτροπή που βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία προσφέρει αποζημιώσεις σε όσους παραιτούνται από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής θεωρούνταν εθνική προδοσία. ‘Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 30%’ εκτιμά το πολιτικό ίδρυμα Friedrich Ebert. Πριν από την κρίση κανείς δεν ανέμενε κάτι τέτοιο».

«Έτσι λειτουργεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο» επιγράφει ρεπορτάζ του το Focus, το οποίο επανέρχεται, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt, στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Μεγαλόνησο: «Η Κύπρος βρίσκεται στον γκρεμό. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να σώσουν τώρα την Κύπρο από την κατάρρευση. Παρόλα αυτά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η χώρα είναι ένα πλυντήριο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Και το περιοδικό εξηγεί πως γίνεται αυτό, επικαλούμενο μελέτη του αμερικανικού thinktank „Global Financial Integrity“. «Ρώσοι έμποροι πετρελαίου και φυσικού αερίου πουλούσαν τα προϊόντα τους σε θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο – και μάλιστα σε τιμές που απέχουν από τις πραγματικές τιμές στην αγορά. Οι θυγατρικές εταιρείες πουλούσαν με τη σειρά τους τις πρώτες ύλες στις κανονικές τιμές κάνοντας τεράστια κέρδη. Αυτά φορολογούνταν ελάχιστα στην Κύπρο και ξεπλένονταν στις τράπεζες του νησιού. Και τότε το κεφάλαιο επέστρεφε πάλι πίσω στη Ρωσία».

DW

Keywords
Τυχαία Θέματα