Κύπρος: Κοινή ανακοίνωση ΚτΚ – ΥΠΟΙΚ – Βελτιώσαμε το τίμημα πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων στην Τρ. Πειραιώς

Η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών πέτυχε την άμεση σμίκρυνση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος κατά περίπου 130% του ΑΕΠ της Κύπρου, αναφέρει σημερινή κοινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

και του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης , αναφέρεται ότι η πώληση «τερμάτισε την αρνητική αλληλεπίδραση που υπήρχε μεταξύ των οικονομιών Κύπρου και Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μεταξύ της 11ης και της 13ης Μαρτίου 2013, έγιναν επαφές της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρουσία εκπροσώπων της Τρόικας της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις επαφές αυτές πρόεκυψε χάσμα μεταξύ των δύο μερών και τότε το θέμα ανέλαβε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, καθορίζοντας το πλαίσιο όρων πώλησης, το οποίο περιλάμβανε το τίμημα πώλησης και την αξία αποτίμησης των δανείων. Τα δάνεια, συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, αποτιμήθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημιές που υπολόγισε η PIMCO, κάτω από το ακραίο σενάριο. Η αποτίμηση των δανείων κάτω από το ακραίο σενάριο είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πρόσφατες εξαγορές τραπεζών στην Ελλάδα, προστίθεται.

Όπως διευκρινίζεται, μετά από πολιτική παρέμβαση, επιτεύχθηκε βελτίωση στο τίμημα πώλησης σε σχέση με το τι συμφωνήθηκε στο πρώτο Eurogroup.

Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ και ΚΤ, η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς ως ο αγοραστή έγινε από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέβαλε στον αγοραστή τα απαιτούμενα κεφάλαια που προέκυψαν από την εξαγορά αυτή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ της 23ης και 26ης Μαρτίου, 2013 έγιναν διαπραγματεύσεις από την Κεντρική Τράπεζα με εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες αφορούσαν τη συνομολόγηση του νομικού εγγράφου για τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και όχι το τίμημα και τους όρους της πώλησης οι οποίοι ήταν δεδομένοι και για τον αγοραστή και για τον πωλητή.

Τα δύο συμβόλαια για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα υπογράφηκαν από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Αρχής Εξυγίανσης.

Εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, υπόγραψαν εξουσιοδοτημένοι αξιωματούχοι μετά από απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα Ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών υπολογίζονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα