ΚΥΠΡΟΣ: Ποια είναι η εταιρεία Ancoria που ζήτησε άδεια για τράπεζα

Πρόσφατα ο όμιλος Ancoria κατέθεσε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα για να εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια για λειτουργία τράπεζας στην Κύπρο, επιδιώκοντας –προφανώς- να μπει και στην τραπεζική αγορά με δική της τράπεζα.

Άλλωστε πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συνεργασίες

με τραπεζικά ιδρύματα για τις γνωστές αντασφαλίσεις των ασφαλίστρων τους. Η σουηδικής προέλευσης, αλλά κυπριακή εταιρεία, Ancoria Insurance ιδρύθηκε το 1987 στην Κύπρο, από τους Σουηδούς Roger Akelius και Sievert Larsson.

Το 1994 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Akelius Insurance ως μέλος του ομίλου Akelius Group of Companies. Από το 2006, όμως, ο όμιλος Akelius δεν έχει συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση της ασφαλιστικής εταιρείας.

Κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι το Sievert Larsson Scholarship Foundation. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε το 2008 να επαναφέρει το αρχικό όνομα της εταιρείας (Ancoria) σε μια προσπάθεια να απομονώσει καθετί θύμιζε την παλιά συνεργασία με τον όμιλο Akelius.

Στην εταιρική περιγραφή της Ancoria στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται μεταξύ άλλων: Κάτω από την ομπρέλα της Ancoria Insurance η εταιρεία άνθησε, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε μια μεγάλη βάση πελατών. Παρόλο που η εταιρεία έχει τη βάση της στην Κύπρο παρέχει ασφάλεια στις διεθνείς αγορές με μια επιτυχημένη πορεία πέραν των 26 ετών. Προσφέρει έξυπνα αποταμιευτικά και επενδυτικά ταμεία, δομημένα προϊόντα και δίκαιες συναλλαγές μέσω των οποίων έχει πετύχει επιτυχή διαχείριση αποταμιεύσεων και επενδύσεων για τους πελάτες της, ενώ συνεχίζει να επεκτείνεται».

Οι πελάτες της Ancoria Insurance κρατούν ένα κλειδί διεθνών επενδύσεων αξιοποιώντας τις συνεργασίες της εταιρείας με παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Credit Suisse και η Morgan Stanley.

Η Ancoria τυγχάνει διαχείρισης και αλλά και επίβλεψης υπό τις οδηγίες του ευρωπαϊκού δίκαιου για τις ασφαλιστικές και βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου.

Η εταιρεία ελέγχεται από ανεξάρτητο αναλογιστή με απότερο σκοπό να διασφαλίζεται πως η Ancoria είναι πάντα σε θέση να καλύπτει τις απαιτήσεις των πελατών της. Ο δείκτης φερεγγυότητας της Ancoria διατηρείται πέραν του 300%, σε έμνα ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις ευρωπαϊκ΄ς οδηγίες για τις ασφαλιστικές.

Η Ancoria Insurance έχει την έδρα της στη Λευκωσία από το 1987, εργοδοτεί 35 άτομα, ανήκει κατά 95% στο Sievert Larsson Scholarship Foundation ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν μικρότεροι μέτοχοι.

Πηγή: Sigmalive

Keywords
Τυχαία Θέματα