Κύπρος: Στο 25% η ζημιά στα Ταμεία Πρόνοιας από την κατάρρευση των τραπεζών

Στο 25% θα επιχειρήσει η κυπριακή κυβέρνηση να περιορίσει τις απώλειες των μελών των ταμείων προνοίας μέσω της έμμεσης κρατικοποίησης τους.

Σε επιστολή προς τη βουλή ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενημερώνει τον πρόεδρο του Σώματος ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για περιορισμό της απώλειας των επηρεαζόμενων μελών των ταμείων προνοίας, στο 25% του ποσού που θ’ αναλογούσε στο κάθε μέλος εάν δεν προέκυπταν τα γεγονότα στη Λαϊκή και στην Τράπεζα

Κύπρου.

Η επιστολή τέθηκε ενώπιον της σύσκεψης των αρχηγών και αποφασίστηκε την ερχόμενη Πέμπτη στις 9:30 το πρωί να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών γιατί τα μέλη της σύσκεψης έχουν κάποιες επιφυλάξεις και αμφιβολίες για τον τρόπο επηρεασμού των προσώπων που αφυπηρετούν σύντομα.

Επίσης αναμένεται να υποβάλουν σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την επιστολή, με βάση το μνημόνιο, θα παραχωρηθεί από το πρόγραμμα ποσό για αποζημίωση των ταμείων προνοίας που είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή.

Η επιστολή δεν αναφέρει το ποσό αλλά τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα, το τοποθετούν στα €400 εκ.

Οι συγκεκριμένοι πόροι, όπως τονίζεται στην επιστολή, θα παραχωρηθούν στα ταμεία προνοίας που είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή μετά την οριστικοποίηση του ποσοστού του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Επιπρόσθετα ο υπουργός σημειώνει ότι τα ταμεία προνοίας με καταθέσεις τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στη Λαϊκή, θα τύχουν πρόσθετης αποζημίωσης από το κράτος.

Η καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης θα είναι με τον εξής τρόπο: «για το κάθε μέλος των ταμείων προνοίας το οποίο θα υποστεί ζημιά λόγω του κουρέματος των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, θ’ ανοιχτεί ξεχωριστή νοητή μερίδα στο μητρώο του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, η οποία θα πιστωθεί με ένα ποσοστό της ζημιάς και το οποίο θα συμφωνηθεί ως οφειλή από το κράτος».

«Επίσης τα δικαιούχα μέλη των ταμείων προνοίας θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα οφειλόμενα σε αυτούς ποσά με εφάπαξ καταβολή από τα ταμεία του κράτους κατά την ημερομηνία της κανονικής συνταξιοδότησης τους ή σε περίπτωση θανάτου, ή μόνιμης ολικής ανικανότητας», αναφέρει.

Με βάση την επιστολή, η συμμετοχή στο πρόγραμμα πρόσθετης αποζημίωσης θα είναι αυτόματη για τα ταμεία προνοίας με καταθέσεις στη Λαϊκή, που διαφορετικά θα χάσουν όλη σχεδόν την αξία τους, ενώ για τα ταμεία προνοίας στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι προαιρετική.

Ουσιαστικά στα ταμεία προνοίας της Τράπεζας Κύπρου θα δοθεί επιλογή να συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόσθετης αποζημίωσης παραχωρώντας το κράτος ισόποσες ως προς την κρατική αποζημίωση μετοχές της BOCY που θα τους δοθούν ως αποζημίωση για το κούρεμα καταθέσεων ή να μην συμμετέχουν στο πρόγραμμα διατηρώντας το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που θα τους παραχωρηθούν.

Η πρόταση, επισημαίνεται στην επιστολή, αφορά το σύνολο των ταμείων και είναι διακριτή από το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης το οποίο επεξεργάζεται η Τράπεζα Κύπρου για το προσωπικό της καθώς και το προσωπικό της πρώην Λαϊκής.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει στην επιστολή του για το θέμα της συμπερίληψης των καταθέσεων των ταμείων προνοίας και συντάξεων στις εξαιρέσεις από τις καταθέσεις που καλύπτονται από το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων, ότι αυτή η εξαίρεση υφίσταται από το 2000 με βάση τους περί της σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων κανονισμούς του 2000.

Σημειώνει παράλληλα ότι η συγκεκριμένη πρόνοια στους κανονισμούς δεν είναι υποχρεωτική με βάση ευρωπαϊκή οδηγία για τα συστήματα εγγυήσεων των καταθέσεων που τροποποιήθηκε και ισχύει.

Στη συγκεκριμένη οδηγία, τονίζεται, δίνεται επιλογή στα κράτη μέλη να εξαιρέσουν συγκεκριμένες καταθέσεις και κατηγορίες καταθέσεων από το σχέδιο στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις των ταμείων προνοίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι η λογική της ευρωπαϊκής οδηγίας ήταν να υπάρξει δυνατότητα στα κράτη μέλη να εξαιρέσουν από την εγγύηση αυτή τους μεγάλους οργανισμούς και θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι δεν χρειάζονται την ίδια προστασία με τους μικροκαταθέτες.

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι σε περίπτωση που περιλαμβάνονταν τα ταμεία προνοίας στο σχέδιο προστασίας των καταθέσεων, μόνο οι πρώτες €100 χιλ. του κάθε ταμείου θα τύγχαναν προστασίας και όχι οι πρώτες €100 χιλ. του κάθε μέλους.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κορυφαίο για την κυβέρνηση η οποία θα επανέλθει με πρόσθετες προτάσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική διαχείριση, τη διαφάνεια, τη διασπορά των επενδύσεων και την πιο αποτελεσματική εποπτεία.

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα