ΚΥΠΡΟΣ: Το σχέδιο του υπουργού οικονομικών για έξοδο από την κρίση

Αισιόδοξος για το μέλλον της Κύπρου, αλλά και ρεαλιστής δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης με συνέντευξή του στους Financial Times.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν το κάναμε. Είμαι πραγματιστής. Αναγνωρίζω τους δύσκολους καιρούς που βρίσκονται μπροστά μας, αλλά επίσης, εν μέσω αυτού του αποθαρρυντικού

κλίματος, είμαι αισιόδοξος» αναφέρει.

Δηλώνει πως η χώρα θα επικεντρωθεί στις «παραδοσιακές βιομηχανίες» όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία και θα «αναπτύξει νέους κλάδους, όπως η ενέργεια». «Αυτά τα έσοδα (από το φυσικό αέριο) δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στους υπολογισμούς. αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα έσοδα δεν θα υπάρξουν και έτσι παρέχεται απάντηση στη βιωσιμότητα του χρέους».

Στο θέμα της λαϊκής δυσαρέσκειας ενάντια στην ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως οι Κύπριοι καταλαβαίνουν ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν από συμπατριώτες τους και όχι από ξένους. «Βεβαίως ήταν ένα σοκ. Ξέραμε ότι η στιγμή της κρίσης θα έρθει και πως η αναβολή της λήψης αποφάσεων δεν ήταν σοφή πολιτική. Η στιγμή της κρίσης ήρθε. Υπάρχει απογοήτευση για την τελική λύση που μας προσφέρθηκε, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα. Ούτε υπάρχει μία προσέγγιση που να επιρρίπτει τις ευθύνες σε οποιοδήποτε άλλο από ότι στον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι δικά μας λάθη και ο δισταγμός μας να πάρουμε αποφάσεις μας οδήγησε σε αυτή τη δύσκολη θέση».

Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση Ντράγκι κατά της απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι η τοποθέτηση του Διοικητή της ΕΚΤ θα εισακουστεί. Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει, επίσης, σε σχέση με τις φωνές περί εξόδου της Κύπρου από το ευρώ ότι οι πολίτες κατανοούν πως τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν από συμπατριώτες τους και όχι από ξένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα