ΚΥΠΡΟΣ: Βάζει πλάτη ο Ολάντ για ρευστότητα – Τι ζήτησε από Αναστασιάδη

Στήριξη για θέματα ρευστότητας στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ζήτησε χθες από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το Stockwatch, η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε χθες ενώπιον του γάλλου προέδρου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και τις ρευστοτικές πιέσεις

που δέχεται το σύστημα λόγω των εξελίξεων στις τράπεζες.

Ένα από τα θέματα της συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου, για την οποία αναζητούνται ρυθμίσεις που θα επισπεύσουν την επιστροφή στην ομαλότητα.

Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στους πιστωτές για την ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις σε όρους του μνημονίου, και η χθεσινή συνάντηση προλείανε το έδαφος για να υπάρχει κατανόηση στα κυπριακά αιτήματα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι «επέμενα ιδιαίτερα στην αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε προς την Κύπρο, μια χώρα που περνά ύφεση και έχει προβλήματα ρευστότητας».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυπριακής αποστολής στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος θα καταστεί γέφυρα προώθησης των αιτημάτων που έθεσε ο κ. Αναστασιάδης στο πνεύμα της δραματικής επιστολής που έστειλε προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ο κ. Ολάντ διαβεβαίωσε ακόμη ότι το θέμα της Κύπρου θα τεθεί και ενώπιον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για να υπάρξει συνέργια κατά σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ώστε τα αιτήματα της Λευκωσίας να τύχουν άμεσης εξέτασης και αποδοχής.

Άλλωστε, τόσο ο κ. Ολάντ όσο και ο κ. Αναστασιάδης έκαναν αναφορά στις δηλώσεις τους στην κ. Μέρκελ.

Το σίγουρο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Παρίσι, είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα ασκήσει την επιρροή του και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για εκταμίευση ποσού €300 εκ. από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για σκοπούς έργων ανάπτυξης και άλλα €100 εκ. τα οποία θα διοχετευτούν σε διάφορα αγροτικά προγράμματα.

Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισέπραξε και μία παράκληση από τον Φρανσουά Ολάντ, να μην αντιδράσει η Λευκωσία στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την Τουρκία που αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα της χώρας, αίτημα που φαίνεται η Λευκωσία προτίθεται να ικανοποιήσει.

Το θέμα του φυσικού αερίου επίσης απασχόλησε τους δύο προέδρου και ο κ. Ολάντ έκανε αναφορά στις δηλώσεις του στην παρουσία της Total στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και αναμένεται, μέσω της επιρροής της στην Ευρώπη και στον ΟΗΕ, να συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας.

Σε σχέση με το κυπριακό, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι «η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της για την επίλυση του κυπριακού. Βάσει του διεθνούς δικαίου θέλουμε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό». Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε το γάλλο πρόεδρο για τη συμπαράσταση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Κύπρο, αυτή αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

Εκτιμάται ότι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο αναμένεται να γίνει αρχές ερχόμενου Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα