Λίστα Λαγκάρντ: Στο μικροσκόποιο το USB-Την Τρίτη καταθέτει ο Διώτης-Ο Παπακωνσταντίνου δεν μου ζήτησε να ελέγξω τη λίστα λέει ο Καπελέρης

Την Τρίτη θα εμφανιστεί ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σήμερα, Δευτέρα, έδωσε εξηγήσεις δια υπομνήματος ο δεύτερος κληθείς ως ύποπτος για την υπόθεση, Ιωάννης Καπελέρης. Αν δεν προκύψει κάτι νεώτερο από την κατάθεση του κ. Διώτη, την Τρίτη, ολοκληρώνεται η έρευνα των δύο εισαγγελέων και ο φάκελος θα σταλεί στη Βουλή. Ο κ. Καπελέρης,

που δεν προσήλθε ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, εμμένει σε όσα έχει ισχυριστεί από την πρώτη φορά που προσήλθε στο γραφείο των εισαγγελέων.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Διώτης θα παραδώσει υπόμνημα στους δύο εισαγγελείς και για τρίτο αδίκημα για την υπόθεση, αυτό της νόθευσης εγγράφου (πλην της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβασης καθήκοντος, για τα οποία έχει ήδη παραδώσει υπόμνημα).

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ την περίοδο που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε το ηλεκτρονικό αρχείο από τις γαλλικές αρχές υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τη λίστα και τονίζει ότι οποιοδήποτε αδίκημα σε σχέση με αυτό το υλικό δεν τον αφορά. Ο κ. Καπελέρης επαναλαμβάνει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο τότε υπουργός του παρέδωσε μία εκτυπωμένη σελίδα υπολογιστή, η οποία δεν μπορούσε να πρωτοκολληθεί ή να αποτελέσει βάση ενδελεχούς ελέγχου και την οποία επέστρεψε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Φέρεται, επίσης, να επισημαίνει ότι ουδέποτε τού εδόθη εντολή για πλήρη έλεγχο ο οποίος, όπως λέει ο κ. Καπελέρης, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τα πλήρη στοιχεία της λίστας. Υπογραμμίζει, δε, ότι αν λάμβανε σχετική εντολή ο ίδιος, θα ζητούσε η εντολή αυτή να διαβιβαστεί εγγράφως μαζί με όλο το υλικό.

Τέλος κ. Καπελέρης αναφέρει, επίσης, στο υπόμνημά του ότι δεν υπάρχουν «εξ αντανακλάσεως» ευθύνες και υπογραμμίζει ότι από τις θέσεις που κατείχε ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και θεωρεί αδιανόητο να του καταλογίζονται ευθύνες που ανήκουν σε άλλους.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Τη Δευτέρα οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ , Ιωάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Διώτης καλείται να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, μετά την αποκάλυψη ότι ο χρόνος γέννησης του memory stick που είχαν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς φέρεται να είναι η 8η Ιουλίου 2011, πριν δηλαδή φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Αυγούστου και αφού είχε ήδη αποχωρήσει από τις 17 Ιουνίου από το υπουργείο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο πρώην εισαγγελέας θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του δεν κλονίζονται από το εύρημα της έρευνας για την 8η Ιουλίου 2011, ημερομηνία «γέννησης» του USB, ενόσω ο ίδιος ήταν επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, εξετάζει με το νομικό του σύμβουλο το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να εξακριβωθεί αν και πώς θα μπορούσε κάποιος, εν αγνοία του, να παρέμβει στο επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο όσο το είχε στα χέρια του. Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, πάντως, φαίνεται να ενδιαφέρονται να αποσαφηνίσουν δύο κρίσιμα για την έρευνα θέματα, τα οποία και θα κρίνουν εν πολλοίς και τις περαιτέρω κινήσεις τους. Αν δηλαδή ο κ. Διώτης αντέγραψε το στικάκι που του παρέδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ο ίδιος έχει πει ότι δεν κράτησε αντίγραφο, αλλά και την ακριβή ημερομηνία που παρέδωσε το επίμαχο υλικό στον Ευ. Βενιζέλο. Ο κ. Διώτης έχει υποστηρίξει ότι η παράδοση έγινε στο τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει υποστηρίξει ότι παρέλαβε την λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης τον Οκτώβριο του 2010.

Από το υπουργείο Εξωτερικών όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε απάντηση που δόθηκε στη Βουλή στις 25 Οκτωβρίου του 2012, επισημαίνεται ότι η λίστα Λαγκάρντ δόθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου τον Σεπτέμβριο του 2010!

«Τον Σεπτέμβριο 2010 διακινήθηκε ατύπως, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, κλειστός φάκελος, άνευ διαβιβαστικού εγγράφου, από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν δύναται να βεβαιώσει το ακριβές περιεχόμενο του φακέλου», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Κώστας Βαξεβάνης προσήλθε χθες στον εισαγγελέα και προσκόμισε το περιοδικό HOT DOC, στο οποίο αναφέρεται ότι η ημερομηνία αλλοίωσης της Λίστας Lagarde είναι 4 και 5 Αυγούστου του 2010. Σύμφωνα με το περιοδικό το οποίο επικαλείται «πραγματογνωμοσύνη που έγινε από πιστοποιημένο εργαστήριο ηλεκτρονικών πειστηρίων με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, όπως αυτές που χρησιμοποιεί το FBI και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αυτή είναι η ημερομηνία που το CD μεταγράφηκε σε στικάκι usb, χωρίς όμως να γίνει πλήρης αντιγραφή του αρχικού αρχείου».

Ο κ. Διώτης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Μαΐου 2011, παρέδωσε το επίμαχο αντίγραφο στον διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αύγουστο του 2011, γεγονός που, όπως επισημαίνεται από την Ιπποκράτους, «αποδεικνύει περίτρανα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση».

ΤΡΕΙΣ Η ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ;

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα την Τρίτη, θα αποφασιστεί πόσες κάλπες θα στηθούν για το ποια πρόσωπα θα παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ”.
Το πόσες κάλπες θα τοποθετηθούν στη Βουλή σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» θα το αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων την Τρίτη, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει με τα κόμματα πιστεύει ότι στο τέλος θα ομοφωνήσουν.
Σύμφωνα με το MEGA, o γενικός γραμματέας…
του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος εισηγείται στην κυβέρνηση να στηθούν τρεις κάλπες, μία για κάθε πρόταση. Η εισήγηση του κ. Μπαλτάκου στηρίζεται στο άρθρο 155, παράγραφο 2 του κανονισμού της βουλής.
Παραδοσιακά, στις ψηφοφορίες για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στήνονταν κάλπες ανάλογα με τα πρόσωπα που ήταν προτεινόμενα προς παραπομπή. Συνεπώς, με τον παραδοσιακό τρόπο θα έπρεπε να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα δηλαδή είναι τα πρόσωπα (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος) που περιλαμβάνονται στις προτάσεις των κομμάτων.
Αυτό που εισηγείται τώρα ο κ. Μπαλτάκος, και στο οποίο προσανατολίζεται είναι να γίνει μυστική ψηφοφορία με τρεις κάλπες που θα αντιστοιχούν στις προτάσεις της συμπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ REAL NEWS

Ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Λαγκάρντ δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος θεωρεί πως πλέον επιβεβαιώνονται προφανή πράγματα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει το ερώτημα τί παραπάνω θα μπορούσε να κάνει και εκτιμά πως το κόμμα του θα βγει πιο ισχυρό και πιο ωφελημένο από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει.

«Είναι πολύ σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να είναι εμπροσθοφυλακή στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα καθαρό απόλυτο μέτωπο, είναι ασύμπτωτες οι πολιτικές μας». Μάλιστα χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «εκφραστή της οπισθοδρόμησης και του συντηρητισμού».

Όσον αφορά την κοινή πρόταση ΑΝ.ΕΛ-ΧΑ ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως πρόκειται για «δημοκρατικά αυτοκτονικές επιλογές αυτών που συνεργάζονται».

Γ.Παπανδρέου: Επιχείρηση σκευωρίας σε εξέλιξη, όλα εκτός πραγματικότητας“Kάποιοι θέλουν να κατασκευάζουν σενάρια και συνομοσίες”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του, ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή ερωτήσεις σχετικές με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει πως δεν υπήρξε καμία συνάντηση με το περιεχόμενο που αναφέρεται ή υπονοείται.

Η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού:

«Οι απόψεις και οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου στα… θέματα της φοροδιαφυγής και της διαφάνειας είναι γνωστές, όπως και οι πάγιες εντολές του για τα θέματα αυτά κατά την διάρκεια της θητείας του ως Πρωθυπουργός.

Και η αλήθεια είναι, ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τις χρόνιες στρεβλώσεις, την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες, που έχουν δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για αυτό το μείζον ζήτημα.

Κάποιοι όμως θέλουν να κατασκευάζουν σενάρια και συνωμοσίες. Αυτό έχουμε πάλι σήμερα. Άλλη μια υπόθεση συνομωσιολογικού χαρακτήρα, άλλη μια επιχείρηση σκευωρίας σε εξέλιξη, όλα εκτός πραγματικότητας.

Και βέβαια, δεν υπήρξε καμία τέτοια συνάντηση, με το περιεχόμενο που αναφέρεται ή υπονοείται.».

Keywords
λιστα λαγκαρντ, διωτης, παπακωνσταντινου, τριτη, usb, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, Γιωργος Παπακωνσταντινου, βαξεβανης, hot doc, γιώργος παπανδρέου, λουκας παπαδημος, ανεξαρτητοι ελληνες, χρυση αυγη, real news, σδοε, βουλη, stick, βενιζελος, ιουνίου, usb, τραπεζες, hsbc, ελλαδα, fbi, μαΐου, ΠΑΣΟΚ, mega, παπανδρεου, παπαδημος, ψηφοφορία, συριζα, real, news, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, βαξεβανης βενιζελος, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, κωστας βαξεβανης, hot dog, γραφειο υπολογιστη, κομματα, αποτελεσματα, ημερομήνια, ονοματα, πλαισιο, σδοε, υπουργειο οικονομικων, fbi, hsbc, mega, news, real, αγνοια, αρθρο, αποκαλυψη, αφορμη, γεγονος, γινει, γιώργος παπανδρέου, δευτερα, δηλωσεις, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, δωσει, δοθηκε, διωτη, εγινε, υπαρχει, εξελιξη, επρεπε, ερευνα, εφημεριδα, υποθεση, κυβερνηση, κομμα, λογο, μαΐου, μειζον, παρισι, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χρονος, ψηφοφορία, ιωαννης, ερωτησεις, φακελος, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, πληροφοριες, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα, υλικο, χερια, stick
Τυχαία Θέματα