ΛΟΝΔΙΝΟ: Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη είπαν 1.000.000 διαδηλωτές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο ζητώντας τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενώ ο αριθμός των υπογραφών σε διαδικτυακή έκθεση που καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την αποχώρηση από την Ε.Ε., έχει αγγίξει τα 4,5 εκατομμύρια μέσα σε τρεις ημέρες.

«Ζητάμε Δημοψήφισμα» και «Η καλύτερη συμφωνία είναι το μη Brexit» ήταν δύο από τα κυρίαρχα πανό των διαδηλωτών,

οι οποίοι αντέδρασαν με έντονες αποδοκιμασίες στο άκουσμα των ονομάτων του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, του ευρωσκεπτικιστή-λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η κινητοποίηση αυτή ήρθε την ώρα που οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ αυξάνεται συνεχώς η λαϊκή δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην άκρη του Χάιντ Παρκ και πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πριν καταλήξουν έξω από τη Βουλή.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τη φιλοευρωπαϊκή καμπάνια People’s Vote, η οποία καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του πακιστανικής καταγωγής δημάρχου του Λονδίνου, ο οποίος υπογράμμισε τα εξής: «Με λένε Σαντίκ Κχαν, είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λονδίνο και είμαι Ευρωπαίος πολίτης».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος των Εργατικών Tομ Γουότσον εκφώνησε ομιλία στη διαδήλωση. Στη διαδήλωση συμμετείχε το αυτοαποκαλούμενο «Αριστερό Μπλοκ», με προεξέχοντα μέλη από το κόμμα των Εργατικών, σε συνδυασμό με άλλα αριστερά κόμματα. Το Αριστερό Μπλοκ είχε κρεμάσει ένα πανό στη γέφυρα Γουεστμίνστερ, το οποίο έγραφε: «Αγαπάμε τον σοσιαλισμό, μισούμε το Brexit».

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016, περίπου 17,4 εκατ. ψηφοφόροι (ποσοστό 52%), υποστήριξαν το Brexit. Αντίθετα, 16,1 εκατ. Βρετανοί (ποσοστό 48%), υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Μέι έχει επανειλημμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα υπονόμευε την υποστήριξη της δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πυροδοτούσε μείζονα συνταγματική κρίση.

Σημειώνεται τέλος, ότι κατά την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι «όλα είναι πιθανά», ενώ ξεκαθάρισε ότι το μέλλον του Brexit είναι στα χέρια των Βρετανών και ότι η Ε.Ε. προετοιμάζεται για το χειρότερο, αλλά ελπίζει για το καλύτερο.

Η Τερέζα Μέι προετοιμάζεται για ευρωεκλογές!

Keywords
Τυχαία Θέματα