Μ. ΣΑΛΛΑΣ: Αφιέρωμα των New York Times στον “χαρισματικό τραπεζίτη”

Αφιέρωμα στον πρόεδρο της Τραπέζης Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, κάνει η εφημερίδα New York Times.

Το δημοσίευμα μιλα για έναν χαρισματικό τραπεζίτη που έκανε πραγματικότητα το όνειρο μιας μεγάλης τράπεζας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “δεν πάει πολύς καιρός, που ο
Μιχάλης Γ. Σάλλας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα, είχε ένα όνειρο: να κάνει την τράπεζά του πολύ μεγάλη για να αποτύχει (too big to fail).Αλλά τώρα που έχει καταφέρει να μετατρέψει την τράπεζά του τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ότι η Πειραιώς θα επιλεγεί για την εφαρμογή ενός σχεδίου διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σάλλας διατρέχει τον κίνδυνο ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχει λάβει μπορεί να γυρίσουν εναντίον του. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν ένα δάνειο άνω των 100 εκατ. ευρώ από “φιλικό” τραπεζίτη, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την πτώση των μετοχών της δικής του τράπεζας, καθώς και δάνεια υψηλού κινδύνου σε άτομα και επιχειρήσει που έχουν δεσμούς με την Πειραιώς.

Η ραγδαία άνοδος του κ. Σάλλα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η αλλαγή του μοντέλου τραπεζικής διοίκησης είναι πολύ εύκολο στα λόγια, παρά στην πράξη. Ένας σκληρός αλλά χαρισματικός τραπεζίτης που απέκτησε τον έλεγχο της Πειραιώς το 1991, ενώ έχτισε τη δύναμη του πάνω σε 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις, έφθασε στο απόγειο του ελληνικού τραπεζικού κόσμου το Μάρτιο, όταν ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε την καταστροφή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αγοράζοντας τις ελληνικές μονάδες των τριών κυπριακών τραπεζών.

Οι υποστηρικτές του αναφέρουν ότι η επιτυχία του κ. Σάλλα βασίζεται στην επιχειρηματική του εμπειρία και την ισχυρή όρεξη για ανάληψη ρίσκου. Εντοπίζοντας τις ευκαιρίες, δεν στάθηκε σε αρτηριοσκληρωτικές πρακτικές, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα εδω

Keywords
Τυχαία Θέματα