Μακριά από τα ομόλογα, ευκαιρία οι μετοχές

13:17 2/8/2013 - Πηγή: BankWars

Οι διεθνείς οίκοι συμβουλεύουν τους επενδυτές να μείνουν μακριά από την αγορά ομολόγων μιας και η υποχώρηση των μετοχών αποτελεί μία καλή αγοραστική ευκαιρία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι μεγάλες φούσκες είναι τέσσερις: 1)οι αναδυόμενες αγορές, 2)τα junk ομόλογα οι αποδόσεις των οποίων καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, 3) οι αγορές ακινήτων οι οποίες ναι μεν βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης, αλλά απέχουν ακόμη από το να γίνει μία επένδυση που θα φέρει γρήγορα κέρδη και 4) το bitcoin το οποίο εκτιμούν πως έχει σκάσει κατά

το ήμισυ.

Δείτε τι συμβουλεύουν οι μεγαλύτερες τράπεζες:

Societe Generale: Τοποθετήσεις στα blue chips

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας συνεχίζει να εκτιμά πως η Fed θα μειώσει τo QE τον Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό προειδοποιεί τους επενδυτές πως θα πρέπει να τοποθετηθούν κατάλληλα για μία απότομη ανάκαμψη της μεταβλητότητας. Παράλληλα, οι αποκλίσεις στη νομισματική πολιτική θα παραμείνουν ένα βασικό θέμα για τις αγορές σε ό,τι αφορά τις μετοχές. H Societe Generale συνιστά στους επενδυτές κατάλληλες τοποθετήσεις για υψηλότερη μεταβλητότητα και αγορές των blue chips του δείκτη Stoxx Europe 200 με πώληση των μετοχών του αντίστοιχου δείκτη των small caps.

Σημειώνουν επίσης, ότι ο περιορισμός της Fed θα οδηγήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να αυξηθούν ταχύτερα απ’ ό,τι εκείνες των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το δολάριο και προβλέπουν πως θα επωφεληθούν οι μετοχές την ευρωζώνης, αλλά ένα τέτοιο γεγονός θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για εταιρείες με μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ ή το δολάριο.

Credit Suisse: Μοναδική ευκαιρία η αδυναμία της αγοράς

Η αδυναμία στις ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία για αγορές, τονίζει από την πλευρά της η Credit Suisse καθώς η Ευρώπη είναι ισχυρότερη σήμερα απ’ ό,τι ήταν κατά την έναρξη των προηγούμενων κρίσεων εκτιμούν οι αναλυτές της.

Σύμφωνα με την ελβετική κεντρική τράπεζα η αγορά εφησυχάστηκε σχετικά με την κλίμακα της μόχλευσης στην περιφέρεια και παρέβλεψε την οπισθοδρόμηση γύρω από τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου.

Ωστόσο δεδομένου της σημερινής κατάστασης που επικρατεί, ο οίκος εκτιμά ότι μια τύπου Grexit εξέλιξη είναι απίθανη.

Bank of America Merrill Lynch: Ναι σε μετοχές, όχι σε ομόλογα

Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch συμβουλεύουν τους επενδυτές να μείνουν μακριά από τα ομόλογα και να στραφούν προς τις μετοχές.

Ήδη οι ιδιώτες πελάτες της BofAML έχουν αγοράσει από το Μάιο μετοχές αξίας 7 δισ. δολ. και έχουν πουλήσει ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ επίσης.

Η στρατηγική που προτείνει η BofAML για το β’ εξάμηνο είναι περισσότερες μετοχές, λιγότερα ομόλογα. Πρόκειται για μια άποψη την οποία υποστηρίζει μέχρι και ο κ. Giles Keating, επικεφαλής έρευνας στην Credit Suisse.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, γεγονός που υπονομεύει την αξία του κεφαλαίου και τα χρήματα που θα συνεχίσουν να εκρέουν από εκεί θα βρει σταδιακά τον δρόμο του προς τις μετοχές» αναφέρει χαρακτηριστικά η BofAML

Citi: Καλή αγοραστική ευκαιρία

Ως μια μοναδική αγοραστική ευκαιρία «βλέπουν» οι αναλυτές της Citi την πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων είναι μακροπρόθεσμα καλό νέο για τις μετοχές.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη μακροβιότητα του προγράμματος τόνωσης της αμερικανικής Fed έχουν προκαλέσει την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και την πτώση των χρηματιστηρίων. Όμως, η Citi θεωρεί ότι παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αντανακλούν επίσης στις προοπτικές για την οικονομία και για τις μετοχές.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά αντανακλούν επίσης μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Οι διεθνείς μετοχές διαπραγματεύονται με p/e 12αμήνου στο 12,8 και παραμένουν πολύ ελκυστικές, όπως προσθέτει. Οι αποτιμήσεις και των αναδυόμενων αγορών φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς διαπραγματεύονται με p/e κάτω του 10 και η Citi δηλώνει overweight στην περιοχή, λέγοντας ότι πιστεύει πως οι ανησυχίες γύρω από τα μακροοικονομικά προβλήματα είναι υπερβολικές.

JPMorgan: Οι αποδόσεις των ομολόγων στηρίζουν τις μετοχές

Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζουν και οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας JPMorgan οι οποίοι θεωρούν ότι η πρόσφατη διόρθωση στα χρηματιστήρια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους επενδυτές ως ευκαιρία για να αποκτήσουν έκθεση στις μετοχές.

Η JPMorgan πιστεύει ότι η προοπτική των ακόμη υψηλότερων αποδόσεων στα ομόλογα είναι καλό νέο για τις μετοχές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς οι επενδυτές θα φύγουν από τα ομόλογα.

«Πιστεύουμε ότι η ανατιμολόγηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι στην πραγματικότητα μία θετική εξέλιξη για τις μετοχές, καθώς τελικά οδηγεί σε εκροές από αυτήν την κατηγορία assets – με τις μετοχές να είναι ο μεγάλος κερδισμένος» τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan.

Παράλληλα, η JPMorgan δηλώνει υπέρ των κυκλικών μετοχών που είναι εκτεθειμένες γύρω από τις οικονομικές συνθήκες, όπως οι μετοχές των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ΜΜΕ και των ταξιδίων, ενώ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επικίνδυνους τους κλάδους των χημικών, των κεφαλαιουχικών αγαθών, των αγαθών διαρκείας και των τροφίμων και ποτών.

Goldman Sachs: Ράλι μέχρι τα Χριστούγεννα

Ράλι στον FTSE 100 και την Ευρώπη προβλέπει η Goldman Sachs μέχρι τα Χριστούγεννα και συμβουλεύει τους πελάτες της να στοιχηματίσουν σε μία αύξηση της τάξης του 12% στον δείκτη FTSE 100 της Βρετανίας μιας και υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

Οι αναλυτές της τράπεζας συστήνουν αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE 100 που λήγουν στις 20 Δεκεμβρίου με στόχο τις 7.100 μονάδες, ράλι της τάξης του 12% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με την τράπεζα τα νέα για τους επενδυτές μετοχών είναι πολύ ευχάριστα μετά την πρόσφατη βελτίωση στα στοιχεία της μεταποίησης της Βρετανίας και τις προσδοκίες μιας πιο σταθερής οικονομίας της ζώνης του ευρώ κατά τους προσεχείς μήνες, το 2013 αλλά και τις διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ότι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Η Goldman στηρίζει τις βρετανικές μετοχές και επισημαίνει πως μπορεί να υπάρξει ένας νέος γύρος νομισματικής χαλάρωσης από τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Mark Carney.

Προβλέπει επίσης τη σταδιακή σταθεροποίηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του έτους κάτι το οποίο θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και για την οικονομία της Βρετανίας και περαιτέρω κέρδη για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Η τράπεζα προειδοποιεί ωστόσο, ότι οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αγορά είναι μία εμπλοκή της Βρετανίας από την οικονομική βελτίωση, μία αυστηρότερη από την αναμενόμενη πολιτική της BoE και νέες πολιτικές εντάσεις στη ζώνη του ευρώ, ειδικά γύρω από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα