ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ

Δεκαέξι εκπρόσωποι πολυεθνικών, τη Δευτέρα, στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Μαραθώνιος για επενδύσεις

Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και η επέκταση όσων ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, με στόχο την εισροή κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και τη μείωση της ανεργίας. Το πρωί της Δευτέρας, ο Αντώνης Σαμαράς θα δεχθεί στο γραφείο του εκπροσώπους 16 μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,

παρουσία και των κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη.

Το στίγμα των προθέσεών του ο πρωθυπουργός το είχε ήδη δώσει από την Παρασκευή, στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. «Για την κυβέρνηση η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση» είχε πει. «Στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και από την πλευρά μας η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Ξεκινούμε νέο μαραθώνιο. Περνάμε στην απενοχοποίηση των επενδύσεων, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Στο μεταξύ, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση ποσού ύψους 52,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας με θέμα «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις”. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με τα κεφάλαια 16 δισ. που θα λάβουν οι τράπεζες την επόμενη βδομάδα και άλλα 7,2 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και την άνοδο του δείκτη καταθέσεων που εμφανίζει συνεχή αύξηση, θα ενισχυθεί τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και η κεφαλαιακή του επάρκεια και η αξιοπιστία του. Έτσι θα αρχίσει πάλι το τραπεζικό σύστημα να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις».

Σαν πολύ σημαντικό επόμενο βήμα για την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί τις δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Έχουμε να καταθέσουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο το «βαρύ» φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης, και να φροντίσουμε για την άμεση υλοποίησή του. Η κριτική που υφίσταμαι όλο αυτό τον καιρό στο Eurogroup έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας», είπε ο κ.Στουρνάρας. Επισήμανε δε, ότι «τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε για το 2011 ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, είναι ενδεικτικό της άδικης φορολόγησης εισοδημάτων και της ανισομερούς κατανομής των βαρών στους απασχολούμενους.

Κατανοώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αλλά μιας και έχω την ευκαιρία να μιλώ σε ιατρικό συνέδριο, θέτω υπόψη σας την ανάγκη συμβολής όλων, με βάση όσα αναλογούν στον καθένα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ “ΣΟΦΩΝ” ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Στη συγκρότηση «επιτροπής σοφών», η οποία θα εισηγηθεί της αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, προχωρεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει…
ήδη γίνει πρόταση για τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής στον πρώην πρόεδρο της εθνικής τράπεζας και καθηγητή Βασίλη Ράπανο. Η κυβέρνηση και οι δανειστές αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες περικοπές ενώ η φοροδιαφυγή παραμένει σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως σημειώνει ο επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκίρντας Σεμέτα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, «αν η Ελλάδα περιόριζε την φοροδιαφυγή στα ευρωπαϊκά επίπεδα θα μπορούσαν να εισπραχθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα