Με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup για την Ελλάδα και τα αμερικανικά ΜΜΕ

Εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup και των περαιτέρω ενεργειών από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η εικόνα που δίνεται από αμερικανικά ΜΜΕ είναι ενθαρρυντική για την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας, υπογραμμίζοντας την «επιτυχή ολοκλήρωση» του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Για το ΔΝΤ η εκταμίευση του δικού του μέρους της δόσης είναι συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα

του ελληνικού χρέους και η γενική διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε χθες από την Κολομβία τα αποτελέσματα για την επαναγορά ομολόγων, που αποτελούσαν το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Eurogroup και στα όσα είχε δηλώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, εκτός από την επαναγορά ελληνικού χρέους, οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την επιστροφή των κερδών του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP) στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για το EFSF.

Η εφημερίδα «New York Times», σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα είναι ικανή να λάβει δάνειο άνω των 40 δισ. ευρώ, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και την ανεμπόδιστη λειτουργία των κρατικών της υπηρεσιών, όπως τονίζεται. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι αυτό το οποίο παραμένει εκκρεμές είναι το εάν οι πιστωτές της Ελλάδας θα δανείσουν στη χώρα τους επιπρόσθετους πόρους – περίπου 1 δισ. ευρώ – προκειμένου να επαναγοράσει τα επιπλέον ομόλογα, αξίας 2 δισ. ευρώ, που προσφέρθηκαν εκτός του αρχικού στόχου των 30 δισ.

Η «Wall Street Journal», αναφερόμενη στο ίδιο θέμα σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να πωλήσουν ομόλογα αξίας πολλών δισ. ευρώ πίσω στην ελληνική κυβέρνηση σε αισθητά μειωμένες τιμές, ένα καθοριστικό σημείο τού υπό διαπραγμάτευση σχεδίου του περασμένου μήνα με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων, η προτεινόμενη συναλλαγή δεν εκπλήρωσε 100% τους στόχους του σχεδίου για μείωση του χρέους, αφήνοντας ορισμένες αμφιβολίες για το εάν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει τις επί μακρόν καθυστερούμενες δανειακές καταβολές που χρειάζεται εναγωνίως η δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, τονίζεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της λεγόμενης επαναγοράς χρέους θα αναγκάσει ενδεχομένως τους αξιωματούχους να επανεξετάσουν το σχέδιο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι άμβλυνσης του χρέους δεν θα ξεφύγουν εκτός πορείας, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έγκρισή του. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της προσφοράς επαναγοράς ομολόγων, η οποία έληξε χθες, συζητήθ

Keywords
Τυχαία Θέματα