Με υποβάθμιση προειδοποιούν τη Βρετανία οι οίκοι αξιολόγησης μετά το Brexit

Με υποβάθμιση προειδοποιούν τη Βρετανία οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και S&P 500, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα.

Η ψήφος των Βρετανών για την έξοδό τους από την ΕΕ είναι αρνητική για το αξιόχρεο της Βρετανίας (credit negative) και για άλλους εκδότες χρέους της χώρας, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s με ανακοίνωσή του.

«Το

αποτέλεσμα αυτό είναι προάγγελος μίας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας για την πολιτική, η οποία θα αποτελέσει βάρος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική επίδοση της Βρετανίας», σημείωσε ο οίκος. «Η αυξημένη αβεβαιότητα θα πλήξει πιθανότατα τις ροές επενδύσεων και την εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας – ένα credit negative για το αξιόχρεο της χώρας και άλλων Βρετανών εκδοτών χρέους», πρόσθεσε ο Moody’s, ο οποίος αξιολογεί τη Βρετανία μία βαθμίδα κάτω από το ΑΑΑ (την ανώτατη βαθμίδα) με σταθερή προοπτική.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA , σύμφωνα με τους Financial Times.

Χθες, πικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ, προειδοποίησε ότι ο Standard and Poor’s (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Εάν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει έξοδο της χώρας (Brexit) στο δημοψήφισμα για την ΕΕ την Πέμπτη τότε η αξιολόγηση ΑΑΑ θα λήξει και θα υποβαθμιστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα”, είπε ο Κρέιμερ, σύμφωνα με την Bild, σε περίληψη του άρθρου το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κρέιμερ επανέλαβε ότι στο ενδεχόμενο εξόδου η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη και λογική, εν μέρει διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο για την επομένη της εξόδου της χώρας.

Ο ίδιος είχε επισημάνει από τον Απρίλιο ότι μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας, δεδομένων των εκτεταμένων πολιτικών, χρηματοοικονομικών και εμπορικών συνδέσμων που διατηρεί η χώρα στην Ευρώπη.

Η επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη σε ότι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα του νησιού, αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Fitch.
Keywords
Τυχαία Θέματα