Μεγάλες διαδηλώσεις: Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την ακρίβεια

Τουλάχιστον 20 χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ,στις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας για την συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων

Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στα γραφεία της Hellenic Train στη Λ. Συγγρού.

Οι χιλιάδες των διαδηλωτών απαίτησαν «καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, αυξήσεις στους μισθούς μέτρα για την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημα».

Ιδιαίτερη υπήρξε η παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων στη «Hellenic Train» με μαύρο πανό και σύνθημα «Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι».

Νωρίς το πρωί αναρτήθηκαν δύο γιγαντοπανό στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο κτίριο του ΟΣΕ στην Καρόλου.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί – Να αποδοθούν ευθύνες – Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», έγραφε το πανό στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – Stop στην ακρίβεια – Τώρα Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις μισθών» σε αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Η απεργία πέτυχε γιατί το ποτήρι ξεχείλισε στους χώρους δουλειάς» τόνισε στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σημειώνοντας ότι είναι «σταθμός μεγάλου αγώνα και σταθμός νέας κλιμάκωσης».

«Πριν ένα χρόνο, στη διάρκεια των λαϊκών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα ύστερα από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, δώσαμε μια υπόσχεση: Ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Ότι δε θα περάσει η συγκάλυψη που επιχειρούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας που έχουν κυβερνήσει, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς γιατί το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» πρόσθεσε και τόνισε στη συνέχεια:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα απόδοση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη για τη μεθόδευση και το κλείσιμο άρον – άρον της εξεταστικής. Δεν θα περάσει η συγκάλυψη. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Γιατί η ζωή μας δεν είναι κόστος. Το σύνθημα που φώναζαν στους δρόμους τα εκατομμύρια λαού μας πριν έναν χρόνο, “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” είναι αληθινό και πάντα επίκαιρο.

Το μαρτυρούν οι 178 δολοφονημένοι συνάδελφοι μας στους χώρους δουλειάς το 2023. Τραγικό ρεκόρ, κάθε 2 ημέρες ένας εργαζόμενος να αφήνει την τελευταία του πνοή στους χώρους δουλειάς γιατί τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν.

Το μαρτυρούν οι νεκροί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, οι τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί ολόκληρες περιοχές όπως η Εύβοια, ο Έβρος και η Θεσσαλία. Περιοχές αθωράκιστες γιατί τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κοστίζουν.

Το μαρτυρούν τα νοσοκομεία της χώρας που δουλεύουν οριακά και μόνο χάρη στην αυτοθυσία του λειψού προσωπικού τους. Η κυνική δήλωση του Υπ. Υγείας, του κ. Γεωργιάδη, ότι η υγεία του λαού “είναι ένα ρίσκο” επιβεβαιώνει ότι αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας δεν εγγυάται να προστατεύσει ούτε το πιο στοιχειώδες, την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμα οι: Φεράτ Τουμ, πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην Teleperformance, Νίκος Ντίγκος, πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού σε αποστρατεία, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών ο οποίος κατήγγειλε ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης στέλνονται παιδιά του ελληνικού λαού στο “στόμα του λύκου” καθώς απέπλευσε η φρεγάτα “ΥΔΡΑ” για την Ερυθρά Θάλασσα».

«Εμπλέκει τη χώρα μας και τον λαό της ολοένα και βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ερυθρά Θάλασσα και μέρα με τη μέρα επεκτείνεται. Εμπλέκει τη χώρα μας, όλους εμάς, σε μια πολεμική επιχείρηση όπου καμιά δουλειά δεν έχουμε οι Έλληνες. Καθιστά τη χώρα μας στόχο αντιποίνων. Όλους εμάς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς οι Έλληνες. Να ζούνε όλοι οι λαοί ειρηνικά θέλουμε. Να ζει ο Παλαιστινιακός λαός ειρηνικά θέλουμε. Στη γη του. Στην πατρίδα του και όχι σε νησιά-φυλακές. Ξέρουμε οι Έλληνες από προσφυγιά» πρόσθεσε και τόνισε: «Ο λαός μπορεί να ανατρέψει όλα όσα σχεδιάζονται εις βάρος μας, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μπορούμε να υψώσουμε τείχη. Μπορούμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Μια ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειές με δικαιώματα και μισθούς για τα παιδιά μας. Με μέλλον».

Ο Ν. Ντίγκος είπε, τέλος ότι οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων «θέλουμε να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας:

— Να γυρίσει πίσω άμεσα η φρεγάτα “ΥΔΡΑ”.

— Να σταματήσει η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών, μέσων και υλικών, σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης οι: Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ, Παύλος Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, Δημήτρης Κουτσαφτής, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας και Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όταν ξεκίνησε η πορεία, ενώ στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που έγραφε: «Ένοχος του εγκλήματος στα Τέμπη είναι τα κέρδη τους. Οι αγώνες μας η καταδίκη τους. Προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς και παντού. Αυξήσεις στα μεροκάματα. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια».

Το κλείσιμο του δρόμου μπροστά στα γραφεία της Hellenic Train με κλούβες και ΜΑΤ προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των διαδηλωτών.

«Η ύπαρξη των ΜΑΤ αποτελεί πρόκληση και προσβολή στη μνήμη των 57 νεκρών και δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι συνένοχη στο έγκλημα» τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κάτω από την κατακραυγή των χιλιάδων διαδηλωτών και τις καταγγελίες των συνδικάτων αποχώρησαν οι κλούβες και η διαδήλωση έφτασε στην πύλη των γραφείων της «Hellenic Train».

Τη φράση «Οι ζωές μας» έγραψαν οι απεργοί στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά, απαντώντας και με αυτόν τον τρόπο στο δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

«Η σημερινή απεργία των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, των εκατοντάδων συνδικάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι σταθμός μεγάλου αγώνα και σταθμός νέας κλιμάκωσης.

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά μέσα στους χώρους δουλειάς. Ενάντια στην κυβέρνηση και την εγκληματική πολιτική που έχει χαράξει μαζί με την εργοδοσία. Για να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων στην απεργία 17 Απρίλη, αλλά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς.» υπογράμμισαν, τέλος, οι χιλιάδες των διαδηλωτών.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, από την ΕΛΑΣ σημειώνεται ότι άγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις έμπροσθεν του Μνημείου του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ στην συνέχεια σημειώθηκαν και άλλες επιθέσεις με μολότοφ γύρω από την Ομόνοια.

Συνολικά, συνελήφθησαν, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση, 8 άτομα και προσήχθησαν ακόμα 15.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για την συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Προπύλαια, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 14.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και περί ώρα 12:00 ξεκίνησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατείας Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου την 13:45 αποχώρησαν σταδιακά.

Στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος επί της οδού Σταδίου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση περίπου 4.000 ατόμων, οι οποίοι πορεύτηκαν λίγο μετά τις 12:00 μέσω της Όθωνος και έφτασαν στη Λεωφόρο Αμαλίας επί της Πλατείας Συντάγματος, όπου μέρος αυτών παρέμεινε στο σημείο, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν προς την οδό Πανεπιστημίου.

Ακολούθως την 13:20 στα Χαυτεία, 2.000 συγκεντρωμένα άτομα ξεκίνησαν από την οδό Σταδίου και διερχόμενοι από τη συμβολή της οδού Όθωνος με τη Λεωφόρο Αμαλίας την 14:05, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους αποσπάστηκε και ενσωματώθηκε στον κύριο όγκο των ατόμων που είχαν παραμείνει από την πορεία που ξεκίνησε από την Πλατεία Κλαυθμώνος και φέροντας μολότοφ και άλλα αντικείμενα, εξαπέλυσαν επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις έμπροσθεν του Μνημείου του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν και τα εν λόγω άτομα διασκορπίστηκαν προς την Ομόνοια, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων εναντίον των αστυνομικών στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, τις οποίες απέτρεψαν οι διμοιρίες δρώντας άμεσα με τακτικές κινήσεις.

Μέχρι στιγμής από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση, συνελήφθησαν (8) άτομα και προσήχθησαν ακόμα (15).

Τέσσερις εκ των ανωτέρω συλληφθέντων, συνελήφθησαν στην οδό Σίνα καθώς όταν κλήθηκαν για έλεγχο από Ομάδα ΔΡΑΣΗ πριν από την έναρξη της πορείας, προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά ακινητοποιήθηκαν και στα σακίδια που έφεραν, εντοπίστηκαν -7- μολότοφ, μεταξύ των οποίων και εκρηκτικές, καθώς και ρουχισμός που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους (κουκούλες full face και γάντια).

Επιπλέον, -2- εκ των συλληφθέντων, ακινητοποιήθηκαν από Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής πλησίον της Πλατείας Κάνιγγος κατά την προσπάθεια τους να διαφύγουν μετά από επιθέσεις που εκδήλωσαν προς τις διμοιρίες.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (2) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα από τα σημεία συγκέντρωσης από τα οποία πέρασαν χιλιάδες πολίτες, κατά την διάρκεια της πορείας είναι και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές ζήτησαν δικαίωση για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί».

Ακόμη, στην είσοδο του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα τεράστιο πανό που κρέμασαν τις προηγούμενες ημέρες τα εργατικά συνδικάτα, ενώ στο σημείο αυτό βρίσκονται και αστυνομικές δυνάμεις.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη στην Πάτρα.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α. Επίσης, έλαβαν μέρος και αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι έφθασαν στην Πάτρα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Πάτρας, «σήμερα απεργούμε, για τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, το κόστος ζωής που εκτοξεύεται, τις αυξήσεις κοροϊδία, την μετατροπή της υγείας και της παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, αλλά και για το ξεκλήρισμα των αγροτών και μικρών παραγωγών».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, για αυτό η ημέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική».

«Απαίτηση», όπως προστίθεται, «των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα».

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Keywords
διαδηλωσεις, εν λόγω, ελασ, αθηνα, απεργια, hellenic, ΟΣΕ, παμε, ΠΑΣΟΚ, συριζα, νατο, συμμετοχή, ασοεε, ελλαδα, πειραιας, ματ, μνήμη, δίλημμα, επεισοδια, δραση, full, face, θεσσαλονικη, πατρα, κινηση στους δρομους, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, ομαδα διας, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, απεργια 1 δεκεμβριου, μειωση μισθων, πυρκαγιες, η ζωη, κομματα, δυνατα, μνήμη, ασοεε, δουλεια, εβρος, ευβοια, θαλασσα, νησια, ογκος, πλαισιο, πυλη, σημερινη, υγεια, υψος, ωρα, face, αγωνες, αξιοπρεπεια, βετα, γεγονοτα, γραφεια, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δίλημμα, δειχνει, ειπε, υπαρχει, ελασ, εν λόγω, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, ευθυνη, ζωη, ζωης, υποθεση, η φωνη, θεσσαλια, ομιλια, κυβερνηση, κτιριο, μαυρο, ματ, μολοτοφ, νατο, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, ομονοια, παιδια, παμε, πνοη, προπυλαια, πρωι, ρεκορ, ριψη, συγκεκριμενα, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, συνθηματα, τεμπη, τειχη, τρακτερ, συγγρου, φωνη, χρονος, αγωνας, δημητρης, δικαιωματα, δουλειες, επεισοδια, φυλακες, full, hellenic, χωρα, υπουργειο, μπροστα, νεκροι, ογκο, παυλος, υγειας, ξεκινησε
Αναζητήσεις
megales-diadiloseis-kamia-sygkalypsi-sto-egklima-ton-tebon-afxiseis-stous-misthous-metra-gia-tin-akriveia.htm
Τυχαία Θέματα