ΜΕΡΚΕΛ: Το 2014 η απόφαση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα – ΣΟΪΜΠΛΕ: Η «συνταγή» μας αποδίδει

Το 2014 θα παρθούν αποφάσεις για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Α. Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά ότι δεν “βλέπει” κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε στην τελευταία συνέντευξή της ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες στις οικονομίες
των κρατών του Νότου πρέπει να διορθωθούν, προσθέτοντας πως “είναι καλύτερο να είμαστε σκληροί ο ένας με τον άλλο τώρα”.«Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι κάθε κράτος-μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του», δήλωσε η κα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η κατάσταση σήμερα στην Ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια.«Αυτό μπορεί να το δει κανείς εάν κοιτάξει τα επιτόκια των κρατικών χρεών, τα οποία είναι σταθερά. Οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της Ευρωζώνης ως σύνολο. Και οι οικονομίες ανακάμπτουν στο σύνολο της ευρωζώνης και ο μέσος όρος των ελλειμμάτων έχει μειωθεί σημαντικά σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα τελευταία τρία χρόνια». τόνισε η καγκελάριος, η οποία αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, αλλά δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει άλλο κούρεμα», είτε για την Ελλάδα είτε για άλλη χώρα της Ευρωζώνης.ΣΟΪΜΠΛΕ: Η «συνταγή» αντιμετώπισης της κρίσης αποδίδειΜήνυμα αισιοδοξίας ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη, αν και δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα, διορθώνονται αποστέλλει ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε με άρθρο του στους Financial Times.Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Πάρτε για παράδειγμα τη Γερμανία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν ο αναμφισβήτητα άρρωστος της Ευρώπης, και σχολιαστές θεωρούσαν ότι η οικονομία της είναι μη ανταγωνιστική και καταδικασμένη να πέσει».Επίσης, αναφέρει πως μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 και την υιοθέτηση του ευρώ, η ανεργία στην χώρα εκτοξεύτηκε, οι επενδύσεις μειώθηκαν και τα δημόσια οικονομικά επιδεινώθηκαν τη στιγμή που οι πολιτικοί έμοιαζαν ανίκανοι να αντιδράσουν.Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ η αντιστροφή αυτής της τάσης επήλθε ύστερα από την απόφαση να συνεργαστούν όλοι μαζί – πολιτικά κόμματα, εργοδότες και εργαζόμενοι – για να την αντιμετωπίσουν.Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ο υπ.Οικονομικών της Γερμανίας, η πολιτική επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των κινήτρων για την απασχόληση, στον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, στην εξασφάλιση της κοινωνικής ασφάλισης και στην αύξηση των φόρων κατανάλωσης τη στιγμή που εταιρείες και συνδικάτα εργάστηκαν από κοινού για να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας. Το δεύτερο κύμα της εξυγίανσης περιελάμβανε τη συγκράτηση των δαπανών και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

«Χάρη και στο εκπαιδευτικό της σύστημα, το οποίο είναι συντονισμένο με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, η ανεργία των νέων στη Γερμανία κινείται κάτω του 8%, ποσοστό που είναι και το χαμηλότερο στην Ε.Ε.» επισημαίνει ο Σόιμπλε.

«Περισσότεροι από εκατομμύρια Γερμανοί, οι οποίοι ήταν άνεργοι, κατάφεραν να βρουν εργασία και να απολαμβάνουν καλές, ασφαλείς δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς. Με την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, οι μισθοί και η κατανάλωση αυξάνονται πλέον δυναμικά. Η εγχώρια ζήτηση είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στη Γερμανία σήμερα» αναφέρει ο Σόιμπλε.«Αυτό που συνέβη στην Ευρωζώνη νωρίτερα αυτή τη δεκαετία είναι πάνω κάτω το ίδιο με αυτό που συνέβη στη Γερμανία. Στη φάση της ανάπτυξης, πολλά κράτη-μέλη άφησαν το κόστος εργασίας να αυξηθεί την ώρα που συρρικνωνόταν το μερίδιο τους στο παγκόσμιο εμπόριο. Όταν ήρθε η ύφεση, οι θέσεις εργασίας χάθηκαν και τα δημόσια οικονομικά επιδεινώθηκαν. Η αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση ήταν προϊόν ευρωπαϊκής συναίνεσης και βασίστηκε σε μια καθιερωμένη συνταγή, που εφαρμόστηκε όχι μόνο στη Γερμανία και στη Μ.Βρετανία τη δεκαετία του ’80, στη Σουηδία και στην Φινλανδία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στην Ασία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά και σε άλλες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες» αναφέρει ο Σόιμπλε, ο οποίος επισημαίνει ότι η συνταγή αυτή πέτυχε τότε και λειτουργεί και σήμερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα