Μέση Ανατολή: Στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν – Σχέδιο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας

Το Ισραήλ αναμένεται να επισκεφτεί αύριο Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να επαναλάβει τη θέση ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησή του στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός

συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, όπως ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από εκτεταμένες συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ακόμη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φτάσει στους άμαχους της Λωρίδας της Γάζας» δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες -σχεδόν εννιάωρες- συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση ανησυχούν ότι η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

«Αν η Χαμάς εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσής της, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το καταδικάσουμε και θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο» είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνει ακόμα ένα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σκοπός είναι να έχει αποτρεπτικό ρόλο, όχι να αποτελέσει πρόκληση.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο, το «USS Bataan», κατευθύνεται προς το Ισραήλ μεταφέροντας μονάδα των πεζοναυτών και συνολικά 2.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν του ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, αν αποφασιστεί εκκένωση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή άλλους περίπου 2.000 στρατιωτικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε 24 ώρες -αντί για 96, ως είθισται- στην περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί επίσης στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επαναλάβει την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα του πολέμου.

Keywords
Αναζητήσεις
mesi-anatoli-sto-israil-o-tzo-bainten--schedio-gia-tin-parochi-anthropistikis-voitheias-stous-amachous-tis-gazas.htm
Τυχαία Θέματα