Μετοχές: Ποιές προτείνουν ο Μ. Χατζηδάκης της Beta και ο Σ. Μελαχροινός της Solidus

Μάνος Χατζηδάκης: Beta Χρηματιστηριακή

ΕΥΔΑΠ
Τα χρέη των δήμων και των ΟΤΑ θα ρυθμιστούν, το προβλέπει και η έκθεση της τρόικας. Μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της αποκρατικοποίησης. Στο 56% της καθαρής θέσης και με 40 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενε5 ωφελεί από περικοπές εξόδων, έχει όλες τις προϋποθέσεις να πληρώσει καλές αποδόσεις.

ΟΠΑΠ
Το 33% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο θα πάει σε όποιον

δώσει τα περισσότερα και, εφόσον το πάτωμα έχει οριστεί στα τρέχοντα επίπεδα, το ρίσκο υποχώρησης είναι μικρό. Πόσο θα μπορούσε να φτάσει δυνητικά η τιμή του ΟΠΑΠ; Και 50% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, για έναν σοβαρό επενδυτή που θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις μείωσης κόστους ο ΟΠΑΠ θα είναι ευκαιρία.

Jumbo
Στο λιανεμπόριο η Jumbo έμαθε να βρίσκει τις ανάγκες της κατανάλωσης, κάνοντας το απίστευτο στη χρονιά της μεγαλύτερης ύφεσης στη χώρα: Να φέρει τα ίδια κέρδη-ρεκόρ σε σχέση με πέρυσι. Νέοι καταλύτες από Ρουμανία, Internet και Βουλγαρία φέτος.

Σαράντης
Με σχεδόν μηδενικό δανεισμό, πωλήσεις μοιρασμένες σε Ελλάδα και εξωτερικό και περιθώρια που άντεξαν στην κρίση, αποτελεί μια πολύ ανθεκτική κερδοφόρα περίπτωση στο λιανικό εμπόριο.

OTE
Παρά το ράλι που έχει προηγηθεί, η μετοχή είναι φθηνή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων για το 2013 και το 2014 θεωρείται ότι έχει κλείσει και, άρα, η επιχειρηματική επίδοση της εταιρείας θα τύχει μεγαλύτερης προσοχής από την αγορά.

Ελληνικά Πετρέλαια
Εφόσον η ΔΕΠΑ πουληθεί σε ικανοποιητικό τίμημα, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα πάρουν σειρά. Η χρονιά θα έχει την πλήρη λειτουργία της αναβαθμισμένης μονάδας της Ελευσίνας, η οποία θα συνεισφέρει περί τα 250 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη. Επιλογή που καλύπτει τα κριτήρια όσων αναζητούν περιεχόμενο αποκρατικοποίησης, εξωστρέφεια, κέρδη και μέρισμα.

Motor Οil
Πολύ ικανοποιητικά περιθώρια διύλισης, αυξημένες ταμειακές ροές και υψηλή μερισματική απόδοση είναι τα θετικά χαρακτηριστικά της εταιρείας, η οποία κινείται σε ρυθμούς δραστηριότητας – ρεκόρ για το 2012.

Μυτιληναίος
Η Αλουμίνιον φέτος θα είναι πιο κερδοφόρα σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι τρεις ενεργειακές μονάδες θα έχουν μια πλήρη χρήση. Μεταβατικό το στάδιο του ομίλου, καθώς αναμένονται σημαντικές αποφάσεις από διαιτησία με ΔΕΗ, συμμετοχή σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων και αναχρηματοδότηση δανείων. Άντεξε στην κρίση, δικαιούται καλύτερα επίπεδα τιμών.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Με το δυναμικό των 750 MW ξεκινά τη χρονιά η θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα, έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις σε αιολικά έργα σε Αμερική, Πολωνία και Βουλγαρία. Το 2013 θα έχει περισσότερες ταμειακές ροές και την πλήρη συνεισφορά των νέων μονάδων που εγκατέστησε η εταιρεία το 2012.

Πλαστικά Θράκης
Αν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, το βασικό κόστος των πρώτων υλών θα μειωθεί και, σε συνδυασμό με τη μείωση του δανεισμού που παρατηρείται στο εννεάμηνο, θα δώσει εκ νέου ώθηση στην κερδοφορία. Από τις καλές περιπτώσεις των μεσαίων χαρτιών του Χ.Α.

ΕΛΒΑΛ
Από τις πλέον κερδοφόρες θυγατρικές του ομίλου της Βιοχάλκο. Εξαγωγική δραστηριότητα σε πέντε ηπείρους και σχετικά περιορισμένη έκθεση στην εγχώρια αγορά.

Σέργιος Μελαχροινός: Αναλυτής Χρηματοοικονομικών Αγορών Solidus Χρηματιστηριακή

ΟΠΑΠ
Γύρω από τη μετοχή του ΟΠΑΠ συγκεντρώνονται αρκετές θετικές προσδοκίες, εξαιτίας της επικείμενης αποκρατικοποίησής του. Παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία του Οργανισμού αναμένεται μειωμένη για τα επόμενα έτη, η σημαντική μερισματική απόδοση και οι περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης διατηρούν το ενδιαφέρον για τη μετοχή.

Intralot
Η εξωστρέφεια της εταιρείας αλλά και η δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, ενισχύουν τις προοπτικές για τις μετοχές της εταιρείας.

Μυτιληναίος
Ο διεθνής προσανατολισμός του ομίλου ήταν η βασική αιτία ανόδου της μετοχής μέχρι τώρα. Από το σημείο αυτό και στο εξής και καθώς η αγορά θα αρχίσει να προσέχει και τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών, καθοριστικό ρόλο για την πορεία της μετοχής παίζει η εκτίμηση για βελτιωμένη κερδοφορία το 2013 και το 2014.

ΔΕΗ
Η μετοχή της ΔΕΗ είχε δεχτεί πολύ σημαντική πίεση, υπό το βάρος των χρηματοδοτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2012, οι καλύτερες προοπτικές για το 2013 και το ενδεχόμενο πώλησης στοιχείων του ενεργητικού της συντελούν στην άνοδο της τιμής της μετοχής.

Alpha Bank
Αν και είναι εξαιρετικά τολμηρό στην παρούσα χρονική στιγμή να τοποθετηθούμε σε τραπεζικές μετοχές , η Alpha Bank φαίνεται να είναι πιο έτοιμη για τη διαδικασία ανα-κεφαλαιοποίησης, οπότε θα πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σε αυτήν, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα προκύψουν στο μέλλον.

Τρία Ε
Η παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής της 3Ε στα χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου καθώς και η μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό δίνουν ευκαιρίες στην εταιρεία για περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης. Η εταιρεία αναμένει σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών και των κερδών ανά μετοχή από το 201 3.

Μotor Oil
Η εταιρεία αναμένεται να έχει μειωμένη κερδοφορία για το 2012, αλλά οι εκτιμήσεις αναφορικά με την εξέλιξη των κερδών ανά μετοχή είναι ότι κατά τα έτη 2013 και 2014 αυτά θα αυξηθούν περίπου κατά 10% ετησίως. Με το σκεπτικό αυτό, ο τρέχων λόγος Ρ/Ε 11,29 φαίνεται ελκυστικός.

ΕΛΠΕ
Τα βελτιωμένα αποτελέσματα που αναμένει η εταιρεία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σε συνδυασμό με τις προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της τα επόμενα έτη αλλά και την πλήρη αποκρατικοποίησή της, συντάσσουν ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο γύρω από τη μετοχή των ΕΛΠΕ.

Frigoglass
Για εκείνους τους επενδυτές που αναζητούν επιλογές ανάμεσα σε μετοχές εταιρειών με εξωστρέφεια, η μετοχή της Frigoglass αποτελεί μία από αυτές. Το ενδεχόμενο βελτίωσης των μεγεθών της για τα έτη 2013 και 2014 είναι αρκετά πιθανό, οπότε στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ωφεληθεί η τιμή της μετοχής.

ΕΛΒΑΛ
Αποτελεί σημαντική παγκόσμια δύναμη στον κλάδο της και μόνο το 12% των πωλήσεών της προέρχεται από την Ελλάδα. Το 2012 οι πωλήσεις και τα κέρδη της θα είναι σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με αυτά του 2011, αλλά το ενδεχόμενο βελτίωσης των μεγεθών το 2013 και το 2014 είναι ορατό.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Παρά την αλλαγή των φορολογικών δεδομένων, ο κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές για τη χώρα. Η εταιρεία το 2012 αύξησε σημαντικά κύκλο εργασιών και κερδοφορία και εξακολουθεί να αποτελεί καλή επιλογή.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

Keywords
Αναζητήσεις
οι πιο κερδοφορες μετοχες, μανος χατζηδακις χρηματιστηριο
Τυχαία Θέματα