Μια στο καρφί και μιά στο πέταλο! Task Force: Προοδεύει η οικονομία – Όλι Ρεν: Η κατάσταση παραμένει δύσκολη

Σημαντική πρόοδο στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, στην επανεκκίνηση των μεγάλων υποδομών αλλά και σημάδια βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, διαπιστώνει στην πέμπτη έκθεσή της για την Ελλάδα η Task Force.

Σχολιάζοντας την έκθεση της ομάδας δράσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα Νομισματικής και Οικονομικής πολιτικής επεσήμανε πως «η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες».

«Ενώ διαπιστώνουμε ενθαρρυντικά σημάδια σταθεροποίησης

στην ελληνική οικονομία και αναμένουμε επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα όσον αφορά τον δραματικά υψηλό αριθμό ανέργων στη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος για να προσθέσει ότι: «Το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί μια ατζέντα για βιώσιμη ανάκαμψη στους τομείς της ανάπτυξης και της δημιουργίας απασχόλησης και η ‘Ομάδα Κρούσης’ για την Ελλάδα εργάζεται σκληρά για στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή του. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται στην απορρόφηση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. από την Ελλάδα, μια απαραίτητη πηγή επενδύσεων αυτή τη στιγμή».

Στην έκθεση της ομάδας δράσης που καλύπτει την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2013, επισημαίνεται ότι από τα συνολικά ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 20 δις. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αποδεσμεύτηκε ήδη το 67,5% αυτών έναντι 49% που ήταν στα τέλη του 2012. Από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα έχει ανέλθει στην 6η από την 18η θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στην απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων.

Στο εξής, η Ομάδα Δράσης θεωρεί ότι η τεχνική βοήθεια θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, στους ακόλουθους τρεις τομείς:

1. Τη στήριξη της υγιούς λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.
2. Την προώθηση των μεταρρυθμίσεων των κρατικών υπουργείων και φορέων.
3. Τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από ακμάζουσες εταιρείες με πρόσβαση σε ρευστότητα και αγορές, ικανές να αξιοποιήσουν νέες εμπορικές ευκαιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα