Μήνυμα από Βρυξέλλες: Έρχεται η τρόικα στην Αθήνα – Παραμένει ερωτηματικό το γιατί οι Ευρωπαίοι έλεγαν “όχι”

Τέλος στο θρίλερ με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, δόθηκε αργά το βράδι από τις Βρυξέλλες. Με μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν δόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής λύση στο 48ωρο θρίλερ σχετικά με την άφιξη ή μη των εκπροσώπων ΕΕ και ΕΚΤ

στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Σάιμον Ο’ Κόνορ, η Κομισιόν έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής εκείνες τις πληροφορίες που της ήταν απαραίτητες προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στους εκπροσώπους της να βρεθούν στην Αθήνα για το ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα στις αρχές της εβδομάδας.

«Λάβαμε σήμερα το βράδι περισσότερες πληροφορίες από την Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα σχέδια της επίσκεψής μας. Επομένως η ομάδα της Κομισιόν θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» ήταν η χαρακτηριστική ανακοίνωση του Ο’ Κόνορ.
Νωρίτερα και παρά το γεγονός ότι η άφιξη των εκπροσώπων ΕΕ και ΕΚΤ δεν είχε ακόμα «κλειδώσει», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διαβεβαίωνε ότι η ημέρα άφιξης του Πολ Τομσεν στην Αθήνα δεν έχει αλλάξει και θα γίνει τη Δευτέρα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Η κυβέρνηση μπορεί να εμμένει στο προσυμφωνημένο ραντεβού της Τρίτης με την Τρόικα αλλά διεθνή ΜΜΕ επιμένουν να συνδέουν την έλευση με την επίτευξη συμφωνίας στα σημεία όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις.

Ενδεικτικά είναι τα σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι οι ελεγκτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου, μόνον εφόσον έχει προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Στουρνάρα.

Όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά είναι ευνοικό για την Τρόικα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς με δηλώσεις του εγκαλεί την τρόικα για την πίεση και τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει στα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση, ενώ και η Γερμανία δέχεται τα πυρά τόσο των ΗΠΑ όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα υψηλά πλεονάσματα που εμφανίζει στο εμπορικό της ισοζύγιο, τα οποία κατά τους επικριτές της, βρίσκονται στη βάση των ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιούζ μιλώντας στο «tovima.gr», δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή τα ραντεβού της Τρόικας την Τρίτη με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα. «Ελπίζουμε ότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες» τόνισε η εκπρόσωπος.

«Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με τα παιγνίδια που παίζονται» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο οι Βρυξέλλες «τραβούν» το χαλί κάτω από τα πόδια της Αθήνας.

Η απάντηση μάλλον κρύβεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα το τελευταίο διάστημα να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων, αλλά και στο γεγονός ότι επιδιώκει την άμεση εξεύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι, με μπροστάρη το Βερολίνο και την Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και το σιγοντάρισμα της Κομισιόν, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Keywords
Τυχαία Θέματα