Μητσοτάκης: Ανοίγει η αγορά με το click away – Έχουμε προαγοράσει 24 εκατ. δόσεις εμβολίου – Συνέχεια Επιστρεπτέας – Αισιόδοξος για τον τουρισμό

Δεν αψηφήσαμε το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, γνωρίζαμε ότι θα έρθει και ότι θα χτυπήσει φθινόπωρο. Όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο και γι’ αυτό θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς. Ακόμα και σήμερα όμως η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Antenna και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε ότι αφορά την αγορά ο πρωθυπουργός είπε ότι «με ενδιαφέρει πάρα πολύ να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τα Χριστούγεννα
με το click away και να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ραντεβού για καταστήματα όπως αυτά της ένδυσης-υπόδησης.

«Δεν θα υποδείξω στην επιτροπή τι θα εισηγηθεί αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είχαμε βρεθεί όταν ξεκίνησε το click away», δήλωσε. «Πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση τα δεδομένα».

Εκτίμησε ότι η πανδημία υποχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία σε κρούσματα, νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1

Σχολιάζοντας τη δήλωση Γεωργιάδη για την καθυστέρηση του lockdown στη Θεσσαλονίκη απάντησε ότι ουδέποτε η επιτροπή εισηγήθηκε κλείσιμο της πόλης πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Επιμέρους τέτοιες απόψεις υπήρξαν από γιατρούς και εγώ με θάρρος αναγνώρισα στη Βουλή ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει η πόλη μια εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό όμως το ξέρουμε εκ των υστέρων. «Εγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», είπε αρνούμενος να σχολιάσει το ότι για το θέμα υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της δικαιοσύνης.

Στερείται σοβαρότητας η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να πάρουμε τις πατέντες και να παρασκευάσουμε εμβόλια, τόνισε. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τις κινήσεις Γερμανίας και Κύπρου προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες δόσεις τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα κινηθεί με τρόπο που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Γιατί να συζητήσουμε με κλειστές πόρτες και την ΠτΔ όταν μπορούμε να συζητήσουμε στη Βουλή, αναρωτήθηκε αναφορικά με το αίτημα για Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Σε ότι αφορά τα εμβόλια και το δημοσίευμα του POLITICO ότι η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον 2 εκατομμύρια δόσεις της Moderna ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα συμμετείχε στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια και δήλωσε ότι έχουμε προαγοράσει 24 εκατομμύρια δόσεις. Θα έχουμε από τον Απρίλιο και μετά επαρκέστατο αριθμό δόσεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε 4 εκατομμύρια δόσεις και θα εμβολιάσουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Επειδή θα γίνουν στις ευπαθείς ομάδες μειώνεται δυσανάλογα η πίεση στο ΕΣΥ.

Σε ότι αφορά την περίοδο που θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός δήλωσε ότι θα δημιουργήσουμε τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών την ημέρα.

Για το καλοκαίρι και τον τουρισμό: Έστειλα σήμερα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για την καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.  Μην έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητούν κάποιου είδους πιστοποιητικό. Πρέπει να είναι εφικτό να υποδεχθούμε πολλούς περισσότερους επισκέπτες από πέρσι με ασφάλεια. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή τουριστική περίοδο- και πέρσι πήγαμε καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας. Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό το καλοκαίρι.

Η οικονομία

Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόση προσπάθεια έχουν καταβάλει οι επιχειρηματίες. «Το κράτος ήταν και θα είναι δίπλα», ξεκαθάρισε. Η κυβέρνηση δεν ξόδεψε όλα τα λεφτά εξ’ αρχής για να μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε.

Οσο χρειάζεται θα συνεχίσουμε την δράση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δήλωσε. Αναφορικά με το αίτημα να μετατραπεί τμήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Ι και ΙΙ σε επιδότηση αντί δάνειο αρκέστηκε να πει ότι «θα το εξετάσουμε, δεν προκαταλάβω αποφάσεις».

Όπως είπε «με δική του απόφαση έκλεισε τις δυο πρώτες εβδομάδες του Γενάρη την οικονομία» για να ελεγχθεί η κατάσταση και να μπορούν να πάρουν αποφάσεις οι επιστήμονες.

Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σημείωσε, εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν βλέπουμε να έχουν επηρεάσει οι γιορτές την πανδημία, οι πολίτες συμμορφώθηκαν», εκτίμησε. Για την Εκκλησία ανέφερε πως πράγματι είχαμε διαφωνία τα Θεοφάνια, στη συνέχεια η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα.

ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ

Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο΄και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε, σημείωσε

Keywords
Τυχαία Θέματα