Μητσοτάκης-ΟΗΕ: Καθαρές κουβέντες στην Τουρκία: Κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα τα νησιά – Δεν είμαστε εχθρός αλλά γείτονες

Μήνυμα κατά του αυταρχισμού έστειλε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης  από το βήμα του ΟΗΕ αναφερόμενος στην ξεκάθαρη θέση της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέδει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο»

σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχτηκε επίθεση. Για σχεδόν 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχασμένο νησί μετά την επίθεση της Τουρκίας. Η τελευταία επιμένει σε μη αποδεκτά αιτήματα για δυο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει τον ΟΗΕ για να βρεθεί μια κοινή λύση. Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοεί τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την τουρκική επιθετική ατζέντα κατά της χώρας. Είναι η τέταρτη φορά που μιλώ στον ΟΗΕ. Εχω ξαναπεί ότι είμαι ανοικτός στον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ. Μπορεί να παίξει θετικό ρόλο, όπως έπραξε στην περίπτωση της συμφωνίας για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας.

Είναι, όμως παράλληλα, η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Σε ότι αφορά τη χώρα μας ακολουθεί μια προκλητική ρητορική. Λέει ότι «μπορεί να έρθει ένα βράδυ». Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί συνομιλίες.

Αν θέλει ο Ερντογάν να μιλήσει για κόκκινες γραμμές λέω το εξής: Το να αμφισβητείται η εθνική ανεξαρτησία στα ελληνικά νησιά είναι απαράδεκτο. Παραβιάζει κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και ως πρωθυπουργός δεν θα συμβιβαστώ. Δεν θα κάνει κανείς bulling στην Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται να γίνει έτσι. Υπάρχει δρόμος μπροστά. Ο τουρκικός και ελληνικός λαός έχουν άλλο δρόμο να προχωρήσουν. Από τον ΟΗΕ απευθύνομαι όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά στον λαό. Δεν είμαστε εχθρός αλλά γείτονες. Ξέρω ότι βασική πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει εχθρότητα. Ας κινηθούμε μπροστά με βάση τον διεθνή λόγο.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό. Η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σύνορα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα ήταν πιο χρήσιμο η Τουρκία να συνεργάζονταν για το θέμα.

Μητσοτάκης σε μέλη του Council of Foreign Relations: Δύσκολο να αποκατασταθεί η σχέση με την Τουρκία αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα