Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης – Με ταυτότητα η είσοδος στους κλειστούς χώρους

Πόρτα στους μη εμβολιασμένους ρίχνει νέα ΚΥΑ. Δεν επιτρέπει την είσοδο ακόμα και στους υπαίθριους χώρους διασκέδασης

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ήρθε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη λειτουργία των υπαίθριων χώρων των κέντρων διασκέδασης και ρυθμίζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, στη σκιά της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα,

τα νέα μέτρα ορίζουν τα εξής:

Όλοι οι κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας (κινηματογράφοι, θέατρα) θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες (αμιγείς χώροι) και καθήμενους. Παράλληλα θα ισχύουν τα εξής:

85% πληρότηταΧρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμάΑνήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test γονέων

Υπενθυμίζεται ότι στους ανοιχτούς χώρους εστίασης επιτρέπονται κανονικά οι μη εμβολιασμένοι, με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Συναυλίες, θέατρα

Όσον αφορά τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας (ζωντανά θεάματα, ακροάματα), θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ αμιγών χώρων και μικτών χώρων.

Όσοι επιλέξουν τους αμιγείς χώρους, θα λειτουργούν με πληρότητα 85% ανεξαρτήτων της συνολικής χωρητικότητας. Όσοι επιλέξουν τους μικτούς χώρους, η πληρότητα ξεκινάει από 65% (για έως 15.000 καθήμενους) και φθάνει σε 75% (για 1.000 καθήμενους).

Και στις δύο περιπτώσεις η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Κέντρα διασκέδασης

Στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), επιτρέπονται μόνο οι αμιγείς χώροι, με πληρότητα 85% και αποκλειστικά καθήμενους.

Γήπεδα

Τέλος, στα γήπεδα, είτε ανοιχτά είτε κλειστά, η προσέλευση επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Η πληρότητα θα φθάνει το 80% με ανώτατο όριο τα 25.000 άτομα για τα ανοιχτά γήπεδα και τα 8.000 άτομα για τα κλειστά γήπεδα.

Οι ανήλικοι μπορούν να προσέρχονται με δήλωση self test γονέων και θα αντιστοιχούν έως το 5% της πληρότητας.

 

Πώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης

Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από σήμερα με νέο καθεστώς ενώ όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως εξής:

– Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών

– Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους

– Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση

– Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης

– Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους

   Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

– Για τα καταστήματα εμβαδού 200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

– Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

      Σημάνσεις

Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:

– το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)

– το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)

– με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.

Τα σήματα θα τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το https://covidfree.gov.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα