Μόσχα: «Εχθρική ενέργεια της Ελλάδας σε βάρος της Ρωσίας ενδεχόμενη προμήθεια S-300 στην Ουκρανία»

Eνέργεια «ανοιχτά εχθρική» προς τη Μόσχα χαρακτηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ το ενδεχόμενο προμήθειας στην Ουκρανία των αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 που διαθέτει η Ελλάδα, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Μαρία Ζαχάροβα απείλησε ευθέως την Αθήνα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για εφοδιασμό του καθεστώτος του Κιέβου

με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία. Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη των Ελλήνων πολιτών, το 70% των οποίων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Η επίσημη Αθήνα δεν ανησυχεί ότι με την αποστολή όπλων στο πεδίο της μάχης καθίστανται άμεσοι συνεργοί των Ουκρανών νεοναζί που διεξάγουν έναν εγκληματικό πόλεμο εναντίον του ειρηνικού άμαχου πληθυσμού της περιοχής του Ντονμπάς, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ελλήνων που ζουν εκεί».

«Σας υπενθυμίζουμε πως, μεταξύ άλλων, μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσοελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας της 30ής Οκτωβρίου του 1995 και προμήθειας στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν κατηγορηματικά στην Ελλάδα να επανεξάγει σε τρίτη πλευρά στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε από εμάς χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Η παραβίαση των υποχρεώσεων των συνθηκών θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες, για να μην αναφέρουμε τη σημαντική αποδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στον αέρα» ανέφερε ακόμη η Μαρία Ζαχάροβα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει: «Υπάρχει επίσης πλήρης αδιαφορία από την ελληνική πλευρά για τους διεθνείς περιορισμούς για το εμπόριο όπλων, που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή τους σε περιοχές όπου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να συμβάλει στην όξυνση των συγκρούσεων».

«Κανείς δεν πρέπει να έχει την όποια αμφιβολία ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο θα εντοπιστεί έγκαιρα και θα καταστραφεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας… Προτού να είναι πολύ αργά, μπορείτε να εγκαταλείψετε τα επικίνδυνα σχέδια. Για άλλη μία φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να επιδείξει υπευθυνότητα» καταλήγει η Μαρία Ζαχάροβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα