ΝΑΙ, Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΧΕ ΑΣΣΟ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ!

Τελικά, όπως το bankwars  έγραψε από τη Δευτέρα (σ.σ. προηγήθηκε η εφημερίδα ΑΞΙΑ το Σάββατο  αλλά και το site voria.gr), ο Αντώνης Σαμαράς, είχε άσσο στο μανίκι. Ο Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την καταβολή εφάπαξ και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα,

κάτι που σημαίνει ότι 44 δισεκατομμύρια ευρώ θα έλθουν να καλύψουν υποχρεώσεις προς δανειστές, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις πληρωμές των οφειλομένων 9 δις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και άλλες αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ – ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η BILD

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την καταβολή και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τις τρεις υπόλοιπες δόσεις,  όταν επιλυθούν όλα τα ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός,  αλλά απαιτείται ταυτόχρονα  ενεργοποίηση μηχανισμού ελέγχου, όπως δήλωσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι εννοεί «μηχανισμό ελέγχου». Ορισμένοι το εξέλαβαν  ως δημιουργία «ειδικού λογαριασμού», κάτι όμως που φαίνεται πως δεν έχει βάση, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 44 δις.

Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτό το μηχανισμό, ενώ αναμένεται να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα «ευαίσθητο» ζήτημα για την ελληνική πλευρά.

Προηγήθηκε  δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild που έκανε  λόγο για εφάπαξ καταβολή τριπλής δόσης ύψους 44 δις. ευρώ στην Ελλάδα.

«Το προσπαθούμε, δεν το έχουμε “δέσει” ακόμη» λένε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ BANKWARS ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

«Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΧΕΙ ΑΣΣΟ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ;

Έχει άσσο στο μανίκι ο Α. Σαμαράς; Θα το δούμε στο τέλος του μήνα. Μέχρι τότε, στην “κατσαρόλα” της Ε.Ε. και του ΔΝΤ μαγευρεύονται δύο σενάρια.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

 Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι εκτινάσσεται στο 175,6% του ΑΕΠ φέτος  και στο  184,9% το 2016 (στο 148,3% πριν δύο χρόνια) παρά τα δάνεια των 75 δις που η Ελλάδα πήρε στο μεταξύ και παρά το κούρεμα, έχουν οδηγήσει στην άποψη ότι όσα μέτρα και αν εφαρμόσει η Ελλάδα, λύση δεν υπάρχει!. Το πηγάδι είναι δίχως πάτο.

Η κοινή αυτή άποψη, που προβάλλεται ιδιαίτερα από το ΔΝΤ ( προτείνει κούρεμα των επίσημων πιστωτών), την ώρα που για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους η Μέρκελ και ο Σόιμπλε κάνουν … τις πάπιες, έχει οδηγήσει τις Βρυξέλλες στο να ψάχνουν μία τρίτη λύση που να ικανοποιεί όλους. Η λύση αυτή, αφορά στον δανεισμό της Ελλάδας, προκειμένου η ίδια να προχωρήσει στην επαναγορά χρέους της από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Με δάνειο 15 δισ. ευρώ για παράδειγμα, η Ελλάδα αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα,  θα έσβηνε χρέος 60 δισ. ευρώ. Καθόλου … αμελητέο το  ποσόν! Ψάχνοντας οι  Βρυξέλλες αυτή τη λύση, λογικό είναι να υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. Η δόση, σύμφωνα με αυτό, το «καλό» σενάριο, θα έλθει Δεκέμβριο.

ΤΟ «ΣΟΥΠΕΡ» ΣΕΝΑΡ

Keywords
Τυχαία Θέματα