ΝΔ: Γιορτάζει 40 χρόνια με εσωστρέφεια και… αγριεμένη την τρόικα

Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία η 40ή επέτειος της ίδρυσης του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς θα στείλει μήνυμα ενότητας, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του , κυρίως όσον αφορά το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής στην παράταξη

παλιών στελεχών, όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Βύρωνας Πολύδωρας, ωστόσο προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Η εσωστρέφεια αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, με το κόμμα να είναι έτοιμο για τον υπέρτατο αγώνα, ώστε να προσεγγίσει εκ νέου τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους. Αυτός άλλωστε είναι ο μεγάλος στόχος, με έναυσμα την επέτειο των 40 ετών, την ώρα που οι πρόωρες εκλογές αποτελούν πλέον ορατό ενδεχόμενο.

Ωστόσο, οι δημόσιες διαφωνίες των υπουργών της ΝΔ και ο διαχωρισμός σε “μεταρρυθμιστές” και “λαϊκή δεξιά” δεν βοηθά ιδιαίτερα τη συντηρητική παράταξη να δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα και να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της.

Άλλωστε η κυβερνητική συνεργασία με τον μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό της αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ, έχει πλήξει δραματικά την εικόνα του κόμματος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν ο Α. Σαμαράς θα καταφέρει να ανακουφίσει τους πολίτες από τα, φορολογικά κυρίως, βάρη, τα οποία έχουν φέρει την κοινωνία στα όριά της και δίνουν σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ΕΝΦΙΑ να αποτελεί ενδεχομένως την “ταφόπλακα” της κυβέρνησης.

Η τρόικα έρχεται… μάλλον αγριεμένη, όπως προκύπτει από πηγές της Κομισιόν, με στόχο την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την αυστηρή αξιολόγηση 1.000 (!) προαπαιτούμενων.

Στόχος του Α. Σαμαράς είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο αναμένεται να είναι σκληρή και μακρά, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αλλά και να οδηγηθεί η χώρα εκτός μνημονίου.

Το πρόγραμμα των εορτασμών

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Καλλιθέα τη Χαλκιδικής το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ θα μιλήσει το Σάββατο στην εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση θα γίνει συμβολικά στο ξενοδοχείο «Αθως Παλάς», στον ίδιο χώρο, όπου τον Απρίλιο του 1977, ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε οργανώσει το προσυνέδριο του κόμματος και τον Μάιο του 1979 έγινε το πρώτο συνέδριο.

Το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα δειπνήσει με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Στην αυριανή εκδήλωση, το «παρών» θα δώσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπουργοί, βουλευτές και ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Από την εκδήλωση της Χαλκιδικής απούσα θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναχωρεί νωρίς το πρωί της Κυριακής για το εξωτερικό, προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι παρούσα στην εκδήλωση της Αθήνας, όπως και ο Κων. Μητσοτάκης.

Χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνουν οι Πέτρος Μολυβιάτης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα