Ο «νομισματικός πόλεμος» απειλεί την παγκόσμια οικονομία – Παρέμβαση G7 – Στάση αναμονής από την ΕΚΤ

Έντονη ανησυχία στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, προκαλεί η «μάχη» υποτίμησης των νομισμάτων, με πρωτεργάτες τις κεντρικές τράπεζες Ιαπωνίας και ΗΠΑ, οι οποίες εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα νομισματικά «όπλα» και κατακλύζουν τις αγορές με γιεν και δολάρια.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τηρεί στάση

αναμονής, με τους αναλυτές να προτρέπουν τον Mario Draghi να μειώσει τα επιτόκια, ώστε η ευρωζώνη να ανακόψει το ράλι του ευρώ και να μην βρεθεί στη θέση του ηττημένου.

Η ένταση των ανησυχιών, οδήγησε σήμερα σε παρέμβαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας G7, οι οποίοι εξέδωσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση.

«Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G-7 επιβεβαιώνουμε τη μακροχρόνια δέσμευσή μας έναντι του [ελεύθερου] καθορισμού των ισοτιμιών στην αγορά και στη στενή συνεργασία όσον αφορά στις συναλλαγματικές πολιτικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους απεσταλμένους της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς), «οι υπερβολικές διακυμάνσεις και οι έντονες μεταβολές στις ισοτιμίες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Εν τω μεταξύ, καμπανάκι στους ηγέτες του G20 έκρουσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Kaushik Basik, ζητώντας προσοχή στον συντονισμό των νομισματικών πολιτικών ώστε να αποφευχθεί μια νέα παγκόσμια κρίση με επίκεντρο τις ισοτιμίες.

Εν όψει της συνεδρίασης του G20 στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, ο κος Basu τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters πως παρότι ο κίνδυνος κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας απομακρύνεται εξ αιτίας των μέτρων που πήρε η ευρωζώνη, δεν θα πρέπει να αναμένεται ραγδαία ανάπτυξη.

«Δεν έχουμε ακόμη πόλεμο νομισμάτων αλλά πρέπει να εργαστούμε ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο. Να αποτρέψουμε και το ενδεχόμενο να πιστέψουν οι αγορές πως θα έχουμε, όμως», δήλωσε ο κ. Basu.

Ακόμη, επεσήμανε, πως ενώ οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές των ισχυρών οικονομιών απέδωσαν, δεν θα πρέπει να συνεχιστούν επ’αόριστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα