Ο Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές για την Ελλάδα – Διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ για το ελληνικό αξιόχρεο

Διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ για το ελληνικό αξιόχρεο η Fitch ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές από σταθερές, κάτι που ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση σε “ΒΒ+”, ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Καθώς ο οίκος έχει προγραμματίσει τρεις αξιολογήσεις για την Ελλάδα φέτος, η άνοδος κατά μία βαθμίδα φέτος είναι ένα πολύ ισχυρό ενδεχόμενο, με την επενδυτική βαθμίδα να τοποθετείται στο

“τραπέζι” για το 2023, όπως είναι και ο κυβερνητικός στόχος.

Με την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, η Fitch εναρμονίζεται ουσιαστικά με τους  οίκους S&P και  DBRS που έχουν αναβαθμίσει την Ελληνική οικονομία στην ίδια βαθμίδα με θετικές προοπτικές.

Η Fitch ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές.

Η Moody’s υπολείπεται κατά μια βαθμίδα.

Η Fitch επισημαίνει:

—Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί το 2022, καθώς η ανάπτυξη χάρη στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης επιταχύνεται, με την ελληνική οικονομία να επεκτείνεται κατά 4,1% – παρόμοιος ρυθμός ανάπτυξης θα υπάρξει και το 2023.

—Οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και ενισχύουν την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία. 

Μετά τη Fitch, οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις των οίκων μέσα στο 2022 για την Ελλάδα είναι οι εξής: Moody’s και DBRS στις 18 Μαρτίου, S&P στις 22 Απριλίου, δεύτερη αξιολόγηση της Fitch στις 8 Ιουλίου, η δεύτερη ετυμηγορία των Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η δεύτερη αξιολόγηση της S&P στις 21 Οκτωβρίου.

Societe Generale: Τι αναμένει να πει η Fitch για την Ελλάδα-Τι «βλέπει» για τα ελληνικά ομόλογα

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα