Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος “βλέπει” σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό (Αίγιο, Ερατινή, Ακράτα)

22:44 3/4/2023 - Πηγή: BankWars

Ισχυρό σεισμό και μάλιστα άνω των 6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο “βλέπει” ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”, επισήμανε ότι “οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά. Τι σημαίνει αυτό το περί

μέσου όρου; Αλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σταθμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα… Αρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπως και σε άλλες περιοχές της χώρας”.

Σε ερώτηση για το ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου τον ανησυχεί περισσότερο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. “Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό. Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα”.

Τα μέτρα πρόληψης που προτείνει

Αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης, υπογραμμίζει ότι αυτά μπορούν να μειώσουν και όχι να εξαλείψουν τις αρνητικές συνέπειες ενός μεγάλους σεισμού.

Ωστόσο, σημαντικά για τον ίδιο είνα: “Πρώτον, ενημέρωση του πληθυσμού και εκπαίδευσή του, ειδικά στα σχολεία, για προφανείς λόγους. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις και πρέπει να μάθουν περισσότερα πράγματα.

Δεύτερον, σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι εκ του νόμου να έχουν εκπονήσει, ώστε την ώρα που θα χρειαστούν, να είναι επικαιροποιημένα. Να μην είναι σχέδια προ δεκαετίας και το βάλαμε στο συρτάρι.

Τρίτον, η διαρκής παρακολούθηση από εμάς τους επιστήμονες. Θ’ αναρωτηθεί κάποιος τώρα: Και τι θα κερδίσουμε με τη διαρκή παρακολούθηση; Σας απαντώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει προκύψει πως οι ισχυροί σεισμοί έχουν προσεισμούς, που μερικές μήνες ή εβδομάδες πριν, δείχνουν πως έρχεται ο κύριος σεισμός. Για παράδειγμα, αυτό που είδαμε τέσσερις μήνες πριν από το σεισμό του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη. Τέσσερις μήνες πριν είχαν ξεκινήσει οι προσεισμοί. Και τρεις μήνες πριν, συγκλήθηκε εκτάκτως η επιτροπή εκτίμησης σεισμού κινδύνου. Αξιολογήσαμε την κατάσταση και είπαμε τότε πως δεν ήμασταν απόλυτοι σίγουροι ότι θα ακολουθήσει και ο κύριος σεισμός, αλλά ήταν πολύ πιθανό. Και γι’ αυτό συστήσαμε μέτρα που μπορεί να πάρει ένας Δήμος, σε συνεργασία με τον Περιφέρεια.

Τέταρτον, ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία, γιατί έχουν τους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς. Πριν μια εβδομάδα, ψηφίστηκε ένα επικαιροποιημένο νομοθέτημα για το πώς μπορούν να γίνονται πιο οργανωμένοι οι προσεισμικοί έλεγχοι. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτούς τους ελέγχους; Οχι φυσικά ένα υπουργείο, που θ’ αναλάβει χιλιάδες κτίρια σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι ο εκάστοτε δημόσιος φορέας που είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου. Είναι σχολείο; Ο δήμος. Είναι νοσοκομείο; Η ΥΠΕ και το υπουργείο”.

Τέλος, εκτίμησε ότι μετά από τον σεισμό που προβλέπει, είναι πιθανό αλλά όχι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα