Ο στρατός του Πούτιν πολιορκεί το Κίεβο – Η παρέμβαση Μακρόν, οι διαπραγματεύσεις που θα επαναληφθούν και η Ζαχάροβα που “βγάζει γλώσσα” στη Γερμανία

02:03 1/3/2022 - Πηγή: BankWars

Η  πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας που διήρκεσαν 7 ώρες στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας, κατέληξαν στη συμφωνία “θα τα ξαναπούμε”. Και αυτό, αναμένεται να γίνει στο επόμενο διήμερο, ενώ λεπτό προς λεπτό οξύνεται η όλη κατάσταση, με τη Δύση ενωμένη όσο ποτέ αλλά και με τη Ρωσία να την κατηγορεί ευθέως για την στήριξή της στον Ζελένσκι.

ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

«Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στα 25 χιλιόμετρα απόσταση από το Κίεβο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος

του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα πέντε χιλιόμετρα προς το κέντρο του Κιέβου το τελευταίο 24ωρο, πλησιάζοντας σταθερά προς τον στόχο τους, την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι.

«Στόχος των Ρώσων είναι να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις και να περικυκλωθεί το Κίεβο. Αυτό σκοπεύουν να το κάνουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Η κατάληψη του Χαρκόβου παραμένει ένα αντικείμενο συζήτησης, καθώς διίστανται οι απόψεις, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την πορεία τους στα ανατολικά της Ουκρανίας, προς τη Μαριούπολη. Όμως δεν έχουν καταλάβει καμία από τις δύο πόλεις».

«Η πεποίθηση που υπάρχει, είναι ότι αν καταφέρουν να κατακτήσουν το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, τότε θα μπορούν να χαράξουν μία γραμμή μεταξύ των δύο πόλεων, που θα τους επιτρέψει να πάρουν το ανατολικό τμήμα της χώρας», είπε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα πυρηνικά όπλα που έθεσε σε κατάσταση συναγερμού ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε ότι »δεν υπάρχει κάτι από το υπουργείο Άμυνας». «Ωστόσο, παρακολουθούμε και βλέπουμε από κοντά, όσο περισσότερο μπορούμε», πρόσθεσε.

Ρωσία: Έχουμε χτυπήσει 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία

Τον έως σήμερα απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Μόσχα, έχουν χτυπηθεί 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της αποστρατικοποίησης, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Μόσχας.

Ανάμεσα στους στόχους που έχουν χτυπηθεί, συγκαταλέγονται 31 διοικητικά και επικοινωνιακά κέντρα, 81 S-300, Osa και Buk Μ-1 αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και 75 σταθμούς ραντάρ και έξι κομβόι με ουκρανικά οχήματα που μετέφεραν οπλισμό.

Όσον αφορά τις επιθετικές κινητές μονάδες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει εξουδετερώσει 311 τανκς και άλλα τεθωρακισμένα μάχης, 42 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 51 μονάδες πολλαπλών πυραύλων, 147 οπλικά συστήματα εδάφους και 263 οχήματα ειδικών δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας υπήρξε αναφορά και για 110 Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι αυτομόλησαν και παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.

Ζελένσκι: Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Δευτέρα πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

Σε βιντεσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι δεν προσδιόρισε πώς και από ποιον θα μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει 56 πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας του, εκτοξεύοντας 113 πυραύλους Κρουζ τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπογράμμισε ότι διεξήχθησαν με φόντο τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων.

Τόνισε επίσης ότι ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΟΧΙ ΑΠΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. «Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Θερμοβαρική βόμβα;

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) γνωστοποίησε σήμερα πως θα ζητήσει έγκριση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΖΑΧΑΡΟΒΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Τις τελευταίες ημέρες η γερμανική πλευρά προχώρησε στην υλοποίηση της διαδικασίας παραδόσεων στρατιωτικών όπλων στην Ουκρανία κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη γενική  γραμμή του Βερολίνου», ανέφερε ειδικότερα σε δήλωσή της, η Ζαχάροβα.

«Αυτή η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον καγκελάριο κατά την ομιλία του στη Bundestag στις 27 Φεβρουαρίου. Μια τέτοια εξωφρενική χειρονομία δικαιολογείται από την Ουκρανία ενώ συνιστά απειλή για τη χώρα μας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια» πρόσθεσε η Ζαχάροβα και συνέχισε:

«Για άλλη μια φορά, όπως πολλές άλλες στην ιστορία, τα όπλα που προέρχονται από τη Γερμανία στρέφονται εναντίον Ρώσων στρατιωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαβεβαιώσεις Σολτς για συμφιλίωση Γερμανίας και Ρωσίας ακούστηκαν ιδιαίτερα κυνικές. Η Γερμανία  καλεί τα φαντάσματα όχι ενός ψυχρού πολέμου, αλλά ενός «καυτού» πολέμου».

«Πυροδοτούνται πολλοί θλιβεροί συνειρμοί, που εύκολα μπορούν να δώσουν πάτημα σε νεοναζί και τρομοκράτες. Η προμήθεια όπλων στους ιδεολογικούς κληρονόμους του συνεργού των Ναζί, Στεπάν Μπαντέρα, μας κάνει, θέλοντας και μη, να διερωτηθούμε πόσο ολοκληρωμένη ήταν η διαδικασία αποναζιστικοποίησης στη Γερμανία μετά την ήττα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;»

Η Μόσχα απαντά σκληρά στις χώρες που εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία

Σύμφωνα με το Spectator Index, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι χώρες που εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία θα θεωρηθούν υπεύθυνες, εάν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ακόμη ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή» απάντηση.

Η ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ – ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγη ώρα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η επικοινωνία διήρκησε μιάμιση ώρα και όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην ΚριμαίαΑποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτουςΑποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτουςΔιασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της ΟυκρανίαςΜην χτυπάς αμάχους και πολιτικές υποδομές»

Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ.

Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, με τον ρώσο πρόεδρο να συμφωνεί.

Τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης «πολλές φορές» με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχοι των δυο πλευρών

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, έγιναν στο σημείο «Aleksandrovka – Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Η Μόσχα εκπροσωπήθηκε από το δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνισκι, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι και τον Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόβ.

Λευκορώσος ΥΠΕΞ που καθόταν στην κεφαλή του τραπεζιού καλωσόρισε αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία διαβεβαιώνοντας τες ότι θα πρέπει να αισθάνονται «απόλυτα ασφαλείς»: «Να διασφαλίσω ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά. Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη θέλω να αισθάνεστε όλοι ασφαλείς. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας, ο λαός της Λευκορωσίας εύχεται για αυτό». «Αγαπητοί φίλοι, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας μου ζήτησε να σας καλωσορίσω και να παρέχω τα πάντα για το έργο σας, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον Πρόεδρο Πούτιν. Μπορεί να αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς εδώ. Αυτό είναι το ιερό μας καθήκον», είπε ο Βλαντιμίρ Μακέι. «Ο Πρόεδρος Λουκασένκο ελπίζει ειλικρινά ότι, κατά τις σημερινές συνομιλίες, θα είναι δυνατό να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα αυτής της κρίσης. Όλοι οι Λευκορώσοι προσεύχονται για αυτό. Οποιεσδήποτε προτάσεις, ως προς τη διοργάνωση της σημερινής συνάντησης, θα εξεταστούν και θα εκπληρωθούν απολύτως», πρόσθεσε. «Ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας, μεταδίδει το RIA Novosti.

Στην αντιπροσωπεία, η οποία έφτασε στην περιοχή Γκόμελ με ελικόπτερο, συμμετέχει επίσης ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας Ολεκσιι Ρέζνικοφ, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μικαίλο Ποντολιάκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μίκολα Τοτσίτσκι και ο βουλευτής Νταβίντ Αρακχάμια, πρόεδρος του κόμματος του Ζελένσκι.

Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι δύο αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν για τις πρωτεύουσές τους, προκειμένουν να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν μια σειρά από θέματα που έχουν προτεραιότητα, ενώ έχουν καθορίσει και μια λίστα με πιθανές λύσεις.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου στη Λευκορωσία – Συμφωνία για νέο γύρο επαφών – Οι τέσσερις όροι που θέτει ο Πούτιν

Keywords
Τυχαία Θέματα