ΟΑΚΑ: Και προηγούμενη μελέτη παρουσίαζε τα προβλήματα στο στέγαστρο – Σε εξέλικη η νέα έρευνα

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το ασυντήρητο όλα αυτά τα χρόνια στάδιο της Αθήνας.

Όπως φαίνεται, υπήρχε και προηγούμενη μελέτη για την κατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου.

Μάλιστα, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και εντόπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης, τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν. Η μελέτη είχε ανατεθεί στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ Α.Ε., και στη συνέχεια υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η μελέτη κατέληγε σε δύο συμπεράσματα:

Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε εν όψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο.Ωστόσο, το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ Α.Ε. εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης, τα οποία -όπως ανέφερε- θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Επρόκειτο για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Μια νέα μελέτη, όμως, ανατέθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ Α.Ε., και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2023 και αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου, το οποίο -όπως ανέφερε- δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

«Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μία νέα αρχική μελέτη. Αυτό έχουμε καταλάβει. Και ορθώς έγινε αυτή η εκκένωση η οποία έγινε» δήλωσε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ Κώστας Σπυράκος στην ΕΡΤ. Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι και οι κερκίδες που παρουσιάζουν πρόβλημα, και όχι μόνο το στέγαστρο, συμπληρώνοντας ότι το να αντικατασταθεί το στέγαστρο θα ήταν αποτέλεσμα μιας μελέτης οικονομοτεχνικής.

Ερωτηθείς για το εάν φοβάται και για άλλες κατασκευές της χώρας, απάντησε: «Από τη στιγμή που δεν έχουμε ελέγχους όπως πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα, θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα αυτού του είδους, όχι μόνο σε κτίρια, όπως το στάδιο, αλλά και σε γέφυρες».

«Πιστεύω ότι υπήρχε μια παρακολούθηση της κατάστασης του σταδίου. Είχαν χτυπήσει το κουδούνι του κινδύνου αρκετές φορές οι υπηρεσίες, αλλά νομίζω ότι δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για διάφορους λόγους που δεν θέλω να επεκταθώ. Τώρα, το αν θα έχουμε απότομες αστοχίες και να θρηνήσουμε θύματα, εξαρτάται από το είδος της κατασκευής. Είναι κατασκευές οι οποίες εμφανίζουν βλάβες σιγά σιγά, και αυτή είναι η πλειονότητα των κατασκευών, γιατί έτσι μελετάμε όποτε προλαβαίνουμε να παρέμβουμε. Είναι όμως και περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παλιές κατασκευές, όπου η αστοχία είναι απότομη» συνέχισε ο κ. Σπυράκος και πρόσθεσε: «Από την πρώτη μέρα που αρχίζει να λειτουργεί το στάδιο πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία ελέγχου του. Το 2006 εγώ συμμετείχα σε μία επιστημονική επιτροπή η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο, το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, ώστε να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά… Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα».

«Είναι διεθνής πρακτική η παρακολούθηση έργων αυτής της εμβέλειας, αυτού του μεγέθους. Στο μεσοδιάστημα, επειδή φαίνεται μεν το κτίριο είναι σύνθετο και είναι σύνθετο, έχει όμως ορισμένα στοιχεία, όπως είναι τα καλώδια τα οποία μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα και με τον έλεγχο αυτών των καλωδίων να οδηγηθεί σε ορισμένες αποφάσεις και στη λήψη ορισμένων μέτρων. Αρα βλέπω ότι δεν πρέπει να έχει ακολουθηθεί μία διαδικασία λεπτομερής για τον έλεγχο και την παρέμβαση… Ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος των κατασκευών, και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μάλιστα από τον κανονισμό προτάσεις για το πότε πρέπει να γίνονται, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτιρίου και το είδος κατασκευής του, σε ορισμένες χώρες αυτό επιβάλλεται διά νόμου, δηλαδή πότε πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, τι είδους έλεγχοι να γίνονται και σε ποια χρονικά διαστήματα. Διότι, αν δεν γίνει αυτό, τα μικρά προβλήματα, όπως στον άνθρωπο, επιδεινώνονται. Είναι η ίδια συμπεριφορά και οι κατασκευές και το κόστος είναι μεγαλύτερο. Το κόστος λοιπόν αυτής της παρακολούθησης και της τοποθέτησης των οργάνων είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των επεμβάσεων που πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε» κατέληξε ο κ. Σπυράκος.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η έρευνα του εισαγγελέα για το ΟΑΚΑ, η οποία πρέπει να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα.

Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκανΕάν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρησηΓιατί έγινε τώρα η μελέτη και με ποια αφορμή ξεκίνησε

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχε» τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση της στέγης Καλατράβα και άλλων στεγάστρων.

Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά.

Πλέον, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις, συγκολλήσεις και αναρτήρες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε στη διοίκηση του ΟΑΚΑ το πόρισμα, τα ευρήματα του οποίου ήταν ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια.

Πότε θα ανοίξει το ΟΑΚΑ

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στα στέγαστρα Καλατράβα. Η επαναξιολόγηση θα αρχίσει άμεσα προκειμένου να ερευνηθεί και να επιβεβαιωθεί το πρώτο πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναφέρει πρόβλημα στατικής επάρκειας. Ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα κάνει νέα αυτοψία.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου χθες Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού δεν έδωσε κάποια ημερομηνία για το πότε θα επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ. Για το Ποδηλατοδρόμιο, δήλωσε ότι αναμένεται να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντός του 2024.

Πάντως, την πεποίθησή του ότι ο ένας χρόνος ίσως δεν είναι αρκετός για την αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα εξέφρασε (ΕΡΤ) ο ομότιμος Καθηγητής και πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών του ΕΜΠ Ιωάννης Βάγιας.  Ωστόσο ο κ. Βάγιας επισήμανε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα της μελέτης, ούτε τι εργασίες αποκατάστασης υπάρχουν και δεν ξέρει τι θα χρειαστεί να γίνει.

Keywords
Αναζητήσεις
oaka-kai-proigoumeni-meleti-parousiaze-ta-provlimata-sto-stegastro--se-exeliki-i-nea-erevna.htm
Τυχαία Θέματα