ΟΜΠΑΜΑ: Χειρότερη απ’όσο φαντάζεστε μια στάση πληρωμών

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον εκβιασμό παράμετρο της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους διαδόχους μου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο .

O Oμπάμα ζήτησε να σταματήσει επιτέλους η παράλυση του κράτους ενώ επεσήμανε ότι οι ρεπουμπλικάνοι δεν του έχουν κάνει ακόμη σοβαρές προτάσεις για να επιλύσουν το θέμα.

Οι ΗΠΑ «πάντα πληρώνουν τα χρέη τους και θα το

κάνουν πάλι», δήλωσε ο “πλανητάρχης” και τόνισε ότι οι ρεπουμπλικάνοι στερούνται σε προτάσεις και ζήτησε συγνώμη από τον αμερικανικό λαό για την ταλαιπωρία.

Προειδοποίησε επίσης ότι μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα είναι δραματικά χειρότερη από τη μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους και οικονομολόγους, μια στάση πληρωμών θα ήταν παράλογη, καταστροφική και χαοτική, σημείωσε ο ίδιος. Εξάλλου, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι αν δεν αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, ενδέχεται να αυξηθούν μόνιμα τα κόστη δανεισμού για τις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο δεν θα φέρει την κυβέρνησή του στη θέση να αναγκαστεί να βάλει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή των χρεών της, σε περίπτωση που κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει μια επίσημη παρουσίαση την Πέμπτη ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα θέτει προτεραιότητες όσον αφορά την πληρωμή των χρεών της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα