Δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με τουλάχιστον 153 βουλευτές – Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου σήμερα

[UPD] Με δικομματική κυβέρνηση θα πορευτεί η χώρα μετά την απόσυρση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς από το τρικομματικό σχήμα με απόφαση της πλειοψηφίας των στελεχών του κόμματος του Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με ορίζοντα τετραετίας και σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς εκκρεμεί

η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η νέα δικομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 155-156 ψήφους (δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μετεγγραφές εντός των προσεχών ημερών) και εφόσον η Δημοκρατική Αριστερά επιλέξει να μην παράσχει ούτε τη λεγόμενη «ψήφο ανοχής».

Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, η νέα κυβέρνηση που θα αποφασιστεί από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο, αν και δεν ξέρει κανείς ακόμα πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, θα στηριχθεί τουλάχιστον από 153 βουλευτές, δηλ. 125 από τη ΝΔ και 28 από το ΠαΣοΚ.

Σε αυτούς, πρόκειται να προστεθούν και οι ανεξάρτητοι κκ. Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος που ήταν σε τροχιά επιστροφής στη ΝΔ και οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ, οι κκ. Ανδρ. Λοβέρδος (υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να συνεχίσει την πορεία της η κυβέρνηση) και Χρ. Αηδόνης.

Ποιούς υπουργοποιεί το ΠΑΣΟΚ

Τα ονόματα των υποψηφίων υπουργών εν όψει του ανασχηματισμού της κυβέρνησης πληθαίνουν μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική και με δεδομένη την …δυνατή παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας.

Όπως αναφέρει το www.protothema.gr, σχεδόν σίγουροι πρέπει να θεωρούνται για υπουργοποίηση ο Γιάννης Μανιάτης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (διαψεύδει ότι είναι υποψήφιος για υφυπουργός αρμόδιος για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση), ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Κώστας Τριαντάφυλλος και άλλοι.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Όλα δείχνουν ότι ανεξάρτητα με το τι θα κάνει τελικά η ΔΗΜΑΡ, η χώρα μπορεί – και πρέπει – να αποφύγει τις εκλογές. Η πλειοψηφία των πολιτών και η αγορά δε συμβιβάζονται με μία νέα περίοδο ακυβερνησίας. Η χώρα, δυστυχώς, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, που πρέπει – όπως είπε – ο Ε.Βενιζέλος να έχει ορίζοντα τετραετίας, με την προϋπόθεση του ανασχηματισμού και της άμεσης επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη και επανέλαβε ότι ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διατύπωσαν διαφορετική άποψη για τη συνέχιση της στήριξης στην κυβέρνηση είπαν ότι θα κάνουν αυτό που αποφασίσει η πλειοψηφία.

Ξεκαθαρίζει λοιπόν το τοπίο τουλάχιστον ως προς το γεγονός ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές.

Νέα κυβέρνηση την Παρασκευή;

Αν τελικά αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ, τότε λογικά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του καθώς τουλάχιστον δύο θέσεις υπουργών και μάλιστα στα κρίσιμα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, θα είναι κενές.Ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος επέκρινε τους χειρισμούς από πλευράς Ν.Δ, αλλά αποκάλυψε ότι ο Αντ. Σαμαράς έκανε βήματα προσέγγισης και επανόρθωσης:

- Επαναλειτουργία των εκπομπών της ΕΡΤ σε όλες τις συχνότητες και άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων, με ειδική μέριμνα και για τα μουσικά σύνολα, για τα οποία θα δημιουργηθεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα