«Οι πλούσιοι του Νότου να πληρώσουν περισσότερα», λένε στο Spiegel κορυφαίοι οικονομολόγοι

«Οι πλούσιοι του Νότου να πληρώσουν περισσότερα», ζητούν διακεκριμένοι γερμανοί οικονομολόγοι με δηλώσεις τους στο περιοδικό Der Spiegel, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους.

Αφορμή στάθηκε η μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία τα νοικοκυριά στις χώρες με κρίση είναι πλουσιότερα από ότι

τα αντίστοιχα γερμανικά.

«Κυρίως οι πλούσιοι θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο», δηλώνει ο καθηγητής Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών της νότιας Ευρώπης να επιβάλουν εισφορά στους πλούσιους. «Τότε οι πλούσιοι θα πρέπει εντός 10 ετών να δώσουν μέρος της περιουσίας τους», δηλώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαφώς καταλληλότερο από την συμμετοχή των καταθετών, η οποία εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου.

«Οι πολυμήχανοι πλούσιοι της νότιας Ευρώπης βγάζουν τα χρήματά τους στις τράπεζες της βόρειας Ευρώπης και κατ’ αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν τη φορολόγηση», σημειώνει.

Κατά τον Λαρς Φελτ, μέλος του ίδιου Συμβουλίου, τα αποτελέσματα της μελέτης της ΕΚΤ δικαιώνουν την τακτική της Γερμανίας να επιβάλλει σκληρούς όρους για τη διάσωση των κρατών του ευρώ. Εάν οι φορολογικοί νόμοι υλοποιηθούν, υπάρχει ελπίδα να εξαλειφθούν οι αμφιβολίες ακόμη και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζει.

Ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ επισημαίνει ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ καθιστούν επίσης σαφές πόσο άδικα είναι κατανεμημένος ο πλούτος, ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, και ζητά από τους πλούσιους να σηκώσουν το βάρους του κόστους της κρίσης. «Η διάσωση του ευρώ θα οδηγούνταν σε παραλογισμό, αν στο τέλος το μέσο, σχετικά φτωχό, γερμανικό νοικοκυριό διασώζει τον έλληνα υπερπλούσιο από υψηλότερους φόρους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα