Οι Ρώσοι έστησαν την Ελλάδα στο ραντεβού – “Πόλεμος” ανακοινώσεων ΤΑΙΠΕΔ, Gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκανε πίσω και δεν υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, όπως διαπιστώθηκε στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας με την λήξη της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους δύο δημόσιους οργανισμούς.

Τελευταία ενημέρωση: 19:40

Δεν υπήρξε προσφορά από πλευράς Gazprom για τη ΔΕΠΑ, ενώ για το ΔΕΣΦΑ

η μόνη προσφορά ήταν της αζέρικης Socar. Επίσης, στο διαγωνισμό δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον η M&M Gas των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί χαμηλότερο τίμημα από την αποτίμηση. Υπενθυμίζεται πως χθες υπήρξε επίσημη παραδοχή της Gazprom ότι πουλάει στην Ελλάδα κατά 30% ακριβότερα το αέριο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Α. Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου, μιλώντας – όπως είπε – ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, δήλωσε ωστόσο ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Σπέυδει να…βγάλει την ουρά της απέξω η Κομισιόν

Να κατευνάσει το θόρυβο που προκλήθηκε μετά το “ναυάγιο” του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, έσπευσε η Κομισιόν, αποποιούμενη κάθε ευθύνη και ανάμειξη.

Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.

Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.

ΔΕΣΦΑ: Προσφορά μόνο από την Socar – Αποσύρθηκε η ρωσική Sintez

Δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ υπέβαλε σήμερα η εταιρεία SOCAR, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.

Για την ΔΕΠΑ δεν υπεβλήθησαν προσφορές. Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.

Τι υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για την ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέχρι ύψους € 180 εκ. τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς την ΔΕΠΑ μέχρι τις 31.12.201, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ταμειο αποκρατικοποιήσεων.

Eπιπλέον, σημειώνεται ότι δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή. Οι αποφάσεις αυτές του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη επίσης την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο μέλλον.

Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας.

Επομένως, τα παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Aς αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά, καταλήγει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ανακοίνωση της Gazprom

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά . Aντιθέτως θα ενισχύσουμε την παρουσία μας», διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Α. Μedvedev.

Ο A. Medvedev τόνισε πως «συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά».

Τέλος, κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

“Δεν έχουμε λάβει αρκετές εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας… Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες με απλήρωτους λογαριασμούς”, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Gazprom.

Στέλεχος του ελληνικού ενεργειακού κλάδου, τον οποίο επικαλείται το Reuters, σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τις συνομιλίες της ιδιωτικοποίησης.

«Το χειρίστηκαν με ερασιτεχνικό τρόπο. Η κυβέρνηση είχε διμερείς συνομιλίες με την Gazprom και στο τέλος οι Ρώσοι αποσύρθηκαν» είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Γιατί δεν ήρθαν οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι δεν ήρθαν! Και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται στον αέρα, καθώς θα λείψουν εφέτος τα 1,2 δισεκατομμύρια που η κυβέρνηση περίμενε να εισπράξει. Αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την είδηση ότι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez απέσυραν το ενδιαφέρον τους από το διαγωνισμό για εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Γιατί όμως έκαναν πίσω οι Ρώσοι, τη στιγμή που οι πάντες σχεδόν διαβεβαίωναν για το ακριβώς αντίθετο; Πολλά θα γραφτούν και θα ειπωθούν. Οι αλήθειες είναι δύο:

1. Οι Ρώσοι, αφού εξασφάλισαν αυτά που ήθελαν από την Ελλάδα ώστε να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό υποβάλλοντας μεγάλη προσφορά, απευθύνθηκαν στους “προστάτες” της Ελλάδας, την Ευρωπαική Επιτροπή για να πάρουν το ok. Όλοι όμως γνωρίζουμε, ότι η Κομισιόν, πραγματοποιεί εδώ και καιρό έρευνα για την Gazprom, σχετικά με την “δεσπόζουσα θέση” που έχει αποκτήσει στην Ευρώπη. Επίσης όλοι γνωρίζουμε, ότι και να υπέβαλλαν προσφορά οι Ρώσοι, το τελικό ok. θα το έδινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με μια διαδικασία που θα κρατούσε τουλάχιστον ένα χρόνο. Επισκέφθηκαν λοιπόν οι Ρώσοι τις Βρυξέλλες, έκαναν την έρευνά τους και είδαν ότι …φως δεν υπάρχει. Λογικά λοιπόν κινούμενοι, δεν υπέβαλλα προσφορά.

Η Ελλάδα, στο δημοσιονομικό μέρος, είναι το θύμα των Βρυξελλών! Από τη μία μεριά την καλούν οι εταίροι να προχωρήσει σε αποκρατικοπιήσεις και από την άλλη, όταν αυτές οι αποκρατικοποιήσεις δεν… βολεύουν, τορπιλίζονται!

2. Η δεύτερη αλήθεια για την μη προσφορά των Ρώσων, είναι γνωστή σε όλους όσους ασχολούνται με τα γεωπολιτικά. Και την έχουμε επισημάνει στο bankwars, από το ξεκίνημα της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ: Με απλά ελληνικά, οι Αμερικανοί, σε καμία περίπτωση δε θα ήθελαν να πάρει τη ΔΕΠΑ η Gazprom. Γι αυτό δεν είχε έλθει στην Αθήνα ο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που είχε δει τόσο τον Πρωθυπουργό, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα;

Γιατί δεν υπέβαλλε προσφορά η M&M Gas των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου

Στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον η M&M Gas των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου.

Πηγές της εταιρείας διευκρίνιζαν ότι η απόφαση περί μη συμμετοχής, λήφθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι το όλο πολιτικό κλίμα ήταν “στοχευμένο” στην προσφορά του ρώσικου κολοσσού, η οικονομική προσφορά του οποίου ήταν αδιανόητο να “χτυπηθεί”. Από τη στιγμή μάλιστα που ο ρώσικος κολοσσός είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μείωνε την τιμή του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ελλάδα, ουσιαστικά, όροι ανταγωνισμού για επιτυχία σε μια ενδεχόμενη προσφορά, δεν υπήρχαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα