Οι τράπεζες “τεστάρουν” την κυβέρνηση με διαρροές για προμήθειες και ρυθμίσεις δανείων- Το “περιζήτητο” ομόλογο της Alpha και η πρωτιά της Παγκρήτιας

Καλή σας ημέρα

Τι τις θέλουμε τις δημοσκοπήσεις; Κοτζάμ σοσιαλιστής, ο Έντι Ράμα, είπε ότι φίλος του ο Α.Τσίπρας, αλλά ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός…

…Πληρωμένος κι αυτός από τη λίστα Πέτσα…

Οι τράπεζες, όπως μας ενημερώνουν οι καλο-ταισμένοι παπαγάλοι του συστήματος, είναι έτοιμες να σταθούν δίπλα στην κοινωνία και σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων από 0,05% με 0,10% στο 0,50%, να επιδοτήσουν επιτόκια

40.000 δανειοληπτών που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν και να μειώσουν κάποιες από τις προμήθειες που …βγάζουν μάτι, όπως αυτή της χρέωσης 2,50 ευρώ για να πατήσεις το κουμπί στο ATM και να πάνε τα λεφτά από τη μια τράπεζα στην άλλη. 

Είναι προφανές, ότι μετά τον θόρυβο, οι τράπεζες, που έχουν έσοδα (όχι κέρδη, για να είμαστε σωστοί) 1 δισ ευρώ  από τις χρεώσεις επί των συναλλαγών, έδωσαν στους παπαγάλους την “είδηση”, να τη διαβάσει η κυβέρνηση και να τεστάρουν αν αυτά που “προσφέρουν” αρκούν…

...Δεν γνωρίζω αν θα “τσιμπήσει” η κυβέρνηση, αλλά τράπεζες στην ΕΕ δίνουν επιτόκια πάνω από 1%. Αυτό το 0,50% της διαφοράς, ΑΝ δοθεί, για υπολογίστε το στα 195 δισ. που είναι το σύνολο των καταθέσεων και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Δείτε και τις τεράστιες διαφορές στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι διαφορές είναι οι εξής: Επιτόκιο καταθέσεων: 0,05%  (Κατάθεση 1.000 €: Τόκοι 0,5 €) – Επιτόκιο δανείων: 4,86%  (Δάνειο 1.000 €: Τόκοι 48,6 €) – Επιτόκιο Πιστωτικής Κάρτας: 14,4%  (Στα 1.000 €: Τόκοι 144 €)

Δεν θα αναφερθώ στην …ελεημοσύνη στους 40.000 δανειολήπτες. Θα μου βγουν πολύ κακά λόγια και δεν επιτρέπεται Χριστουγεννιάτικα. Θα πω όμως ότι σε κάτι περιπτώσεις σαν τα χρέη του συντρόφου Πηλαδάκη με τα καζίνο, μια χαρά πάει να δουλέψει το κούρεμα. Βέβαια, αυτός πέτυχε να χρωστάει130 εκατ στις τράπεζες, 30 στον ΕΦΚΑ και 33 στην Εφορία, οπότε, κοινωνικά δίκαιο είναι να τον προσέχουμε.

Μπράβο στην Παγκρήτια, που πρώτη αποφάσισε να ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες αποταμιεύσεις – καταθέσεις στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια των πελατών της. Στις Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 1 έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ,  αντίστοιχα στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ. Τα νέα επιτόκια ισχύουν από την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

Ο Τζον Πόλσον που κατείχε το 5,66% της Alpha Bank, βρέθηκε στο 4,86% και τη θέση του  δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου, έχει πάρει η Ολλανδική Reggeborgh που ελέγχει ποσοστό άνω του 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Και όπως όλα δείχνουν, θέλει να το αυξήσει.

Περιζήτητο το senior preferred ομόλογο διάρκειας 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 χρόνια, της Alpha Bank. Πλησίασαν το δισ οι προσφορές. Η μεγάλη ζήτηση  οδήγησε την τράπεζα στην άντληση  450 εκατ. ευρώ, αντί 300 εκατ. που ήταν αρχικά η πρόθεση της. Η μεγάλη υπερκάλυψη είχε θετικό αντίκτυπο και στο επιτόκιο έκδοσης που βρέθηκε στο 7,75%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 8%.

ΑΓΟΡΕΣ: Ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, υποστήριξε την Τρίτη σε συνέδριο της WSJ ότι υπάρχει πιθανότητα 35% η Fed να καταφέρει να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε μια «ομαλή προσγείωση» και να αποφύγει την ύφεση.

Μουντιάλ: Πέντε ομάδες από την Ευρώπη, δύο από την Λατινική Αμερική και μια από την Αφρική συνεχίζουν στους “8”. Πορτογαλία,  Κροατία, Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία – Βραζιλία και Αργεντινή – Μαρόκο.

B&B
Keywords
Τυχαία Θέματα