ΟΗΕ: Μέσα στο 2023 η Ινδία θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα

Έως τα μέσα του 2023 η Ινδία θα γίνει η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, ξεπερνώντας την Κίνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκαν σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ο ινδικός πληθυσμός θα φτάσει το 1,4286 δισ. κατοίκους έναντι 1,4257 δισ. για την Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση για τον παγκόσμιο πληθυσμό που δημοσιοποιήθηκε από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν, αλλά σε μεγάλη απόσταση, στην τρίτη θέση με κατ’ εκτίμηση πληθυσμό

340 εκατ. βάσει των δεδομένων, τα οποία προέρχονται από πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες έως τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Χρησιμοποιώντας προηγούμενα δεδομένα του ΟΗΕ, ειδικοί σε δημογραφικά ζητήματα είχαν προβλέψει ότι η Ινδία θα ξεπερνούσε σε πληθυσμό την Κίνα τον μήνα που διανύουμε, όμως η τελευταία έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού δεν διευκρινίζει την ημερομηνία κατά την οποία θα επέλθει η αλλαγή.

Μολονότι η Ινδία και η Κίνα θα έχουν περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που θα φτάσει κατ’ εκτίμηση τα 8,045 δισ., η αύξηση του πληθυσμού και στις δύο αυτές χώρες της Ασίας επιβραδύνεται, ωστόσο στην Κίνα με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στην Ινδία.

Πέρυσι ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες, μια ιστορική στροφή που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας μακράς περιόδου μείωσης του αριθμού των πολιτών της, με βαθιές συνέπειες για την οικονομία της και τον κόσμο.

Η Κίνα έχει πληθυσμό που μεγαλώνει ηλικιακά με στασιμότητα στην ανάπτυξη, ακόμη και μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης πριν από επτά χρόνια από την πολιτική του ενός παιδιού και μόλις πριν από δύο χρόνια όταν ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες μπορούν να έχουν τρία παιδιά.

Η Ινδία έχει πολύ νεότερο πληθυσμό, υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας και μείωση της παιδικής θνησιμότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

«Στην Ινδία γεννιούνται περισσότερα μωρά κάθε χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ στην Κίνα, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι κάθε χρόνο από ό,τι γεννήσεις», δήλωσε ο Ντάντλεϊ Πόστον Τζούνιορ, ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα