ΟΗΕ: «Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή»

Να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους που κρατά κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ παράλληλα ζήτησε και από το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».

Η Λωρίδα της Γάζα είναι αντιμέτωπη με έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και απολύτως απαραίτητων προμηθειών τόνισε ο

Γκουτέρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων και καυσίμων του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ μπορούν να σταλούν μέσα σε μερικές ώρες στον θύλακα, όπως τόνισε, καλώντας να επιτραπεί στο προσωπικό του διεθνούς οργανισμού «να μεταφέρει αυτές τις προμήθειες στη Γάζα με ασφάλεια και ανεμπόδιστα» στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Χαμάς να αφήσει «αμέσως» και «χωρίς όρους» ελεύθερους τους ομήρους.

«Ο καθένας από αυτούς τους δυο στόχους ισχύει αυτός καθ’ αυτόν. Δεν πρέπει να γίνουν διαπραγματευτικά χαρτιά» συμπλήρωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι θεώρησε καθήκον του να απευθύνει τις δυο εκκλήσεις «αυτή τη δραματική στιγμή, καθώς στεκόμαστε στο χείλος της αβύσσου στη Μέση Ανατολή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, μεταξύ τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Αρχών, ενώ άλλοι 150 είναι όμηροι.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι Αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, μεταξύ τους πάνω από 700 παιδιά, και 9.600 τραυματίες στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού σε μια εβδομάδα και κάτι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και μετά τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα -με έκταση 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων-, εν όψει της έναρξης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του.

Τζο Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής εκ νέου κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας»

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος». Όπως τόνισε στη συνέχεια, η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό, ενώ χαρακτήρισε την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά, ωστόσο πρόσθεσε: «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος». Ο Μπάιντεν είπε ακόμη ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτόν, προσθέτοντας ότι δεν θα σταλούν ούτε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το Ισραήλ διαθέτει έναν από τους καλύτερους στρατούς στον κόσμο και οι ΗΠΑ θα τον προμηθεύσουν με όσα όσα χρειάζεται. Ακόμη, ο Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Keywords
Αναζητήσεις
oie-sto-cheilos-tis-avyssou-i-mesi-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα