Οικονόμου: Πιθανή η εφαρμογή rapid test και σε εμβολιασμένους τις γιορτές – Στους πολίτες το κόστος

Με τον προϋπολογισμό ξεκίνησε την ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στους πολιτικούς συντάκτες σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τους Έλληνες από τους φόρους «που τους φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Όπως είπε, ο προϋπολογισμός δίνει μια σαφή εικόνα για το πώς θα είναι η Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας παραθέτοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

στη Βουλή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.

Aναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημίας και της μετάλλαξης Ομικρον, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown και γενικά δεν πρόκειται να επιβληθούν κάθετα μέτρα περιορισμού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξημένο τέστινγκ (είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάνοντας λόγο για καθολικό τέστινγκ). Ο κ. Οικονόμου απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιβληθεί τέτοιο μέτρο, δηλαδή για συγκεκριμένες ημέρες να ζητείται απαραίτητα rapid test και από τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, το κόστος θα επιβαρύνει αυτόν που θα κάνει το τεστ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις:

Για την πανδημία: Ισχύει το συγκεκριμένο πλαίσιο εν όψει των εορτών. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν σημειακές παρεμβάσεις -εφόσον χρειαστούν- μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Παρακολουθούμε την πορεία στην Ευρώπη, αναλόγως θα αντιδράσουμε ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα μας απ΄π τη διασπορά της μετάλλαξης.

Για σχολεία: Δεν υπάρχει εισήγηση να ανοίξουν αργότερα τα σχολεία. Από την ώρα που άνοιξαν, λειτούργησαν τα πρωτόκολλα αποτελεσματικά, με βάση αυτή τη λογική προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα μετά τις εορτές.

Για λοκντάουν: Καμία εισήγηση για μερικό λοκντάουν, ούτε σκέψη για γενικό λοκντάουν. Οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει με σημειακές παρεμβάσεις είναι κάτι που θα αξιολογηθεί, όχι όμως μέτρα για καθολικό περιορισμό.

Για ράπιντ τεστ σε εμβολιασμένους για να μπαίνουν στην εστίαση: Είναι χρήσιμο μέτρο, αν χρειαστεί θα το εφαρμόσουμε και στους εμβολιασμένους πολίτες, μετά από τις εισηγήσεις των αρμοδίων. Εαν κριθεί απαραίτητο να τεθει σε εφαρμογή, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης. Εχουμε μια έκτακτη περίσταση σε οτι αφορά την Όμικρον. Όλες οι χωρες αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους με κατάλληλα μέτρα. Εαν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και εμείς σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα υπάρχει σαφής προσδιορισμός του μέτρου αν τελικά αποφασιστεί, σίγουρα αφορά τους κλειστούς χώρους. Σχετικά με την τιμή των τεστ ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

Για εκκλησίες: Ισχύει αυτό που έχει ανακοινωθεί και αυτό που έχει εκδοθεί.

Για εμβολιασμό: Το ποσοστό διαμορφώνεται με βάση ππότε λήγει το τρίμηνο, είναι δυναμικόςς πάντως, τα ραντεβού κλείνονται και τα μεγέθη αλλάζουν καθημερινά.

Για νέα μέτρα σε εστίαση μετά τις γιορτές: Όταν εχουμε συγκεκριμένα πράγματα θα τα πούμε θα τα δουν οι ειδικοί.

Για αίτημα εκλογών από Τσίπρα: Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί ζητάει εκλογές, γιατί προσπαθεί να σιγουρέψει τη θέση του στην Αντιπολίτευση κατι που αμφισβητείται πλέον. Το σημαντικό είναι ότι αναδεικνύεται μια διαφορά στη διακυβέρνηση που χαρακτηρίζει τους δύο ηγέτες.

Για ανεμβολίαστους: Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αυξηθεί και άλο ο αριθμός μέχρι την ημέρα που θα αρχίσει η εφαρμογή των κυρώσεων.

Για Μητσοτάκη σε Βουλγαρία: Στις κοινές δηλώσεις απάντησε για ενεργειακό και μεταναστευτικό. Η πρώτη επίσκεψη ηγέτη της ΕΕ μετά τον σχηματισμό κυβερνησης από τον Βούλγαρο προωθυπουργό και αποδεικνύει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Για ΠΟΥ και υποχρεωτικό εμβολιασμό: Όλες οι εισηγήσεις και τα δεδομένα αξιολογούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα