Όλι Ρεν: Μετά τις ευρωεκλογές η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2015/16 αλλά και για το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Οι συζητήσεις αυτές αναμένονταν να λάβουν χώρα την άνοιξη, μόλις η Eurostat αξιολογήσει

τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για το 2013, ωστόσο οι σημερινές δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου, από το Νταβός της Ελβετίας, υποδηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, ο Όλι Ρεν είπε ότι θα ολοκληρωθεί «εντός των προσεχών μηνών», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα πριν το τέλος του Ιανουαρίου. Οι επικεφαλής της τρόικας, πρόσθεσε, θα επιστρέψουν λίγο αργότερα.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά που έχει αναλάβει, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αποδίδοντας τη στασιμότητα, στην οποία έχει περιέλθει η αξιολόγηση, στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα χρήματα από το πακέτο διάσωσης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγησή της, ξεκαθάρισε ο Ρεν.

Πάει για Μάρτιο η εκταμίευση της επόμενης δόσης

Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με διαρροές από τις Βρυξέλλες.

Από την στιγμή που η Τρόικα δεν έχει ακόμη έρθει στην Ελλάδα για την αξιολόγηση, η συμφωνία για την έγκριση της επόμενης δόσης μετατίθεται για το Eurogroup του Φεβρουαρίου, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών αρχών συνεχίζονται από τις έδρες των αρμόδιων αρχών.

Με το νέο προγραμματισμό για την έλευση της τρόικας, η συμφωνία για την έγκριση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, μετατίθεται για το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις, 1,8 δισ. ευρώ η καθεμία, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ, από το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Original article: Όλι Ρεν: Μετά τις ευρωεκλογές η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα